Ik waarschuw van tevoren, deze is voor de onvervalste vleesnerd. Goed nieuws voor de carnivoor die in februari al zijn barbecue staat te poetsen. Slagers in de VS hebben een nieuwe biefstuk ontdekt, eentje die snel aan populariteit wint. De ‘Denver Cut’ (of Steak) is onderdeel van de voorschouder van de koe. Het deel dat in het Amerikaans Engels, zo stoer ‘Chuck‘ wordt genoemd. De schouder bestaat voornamelijk uit werkvlees, smakelijk maar enigszins taai. Denk daarbij aan onze sucadelappen. In Amerika kennen ze de ‘7-bone chuck roast’, een klassieke stoofschotel of ‘pot roast’ zoals het daar heet.

Denver Cut

De Denver Cut is binnen de voorschouder een van de uitzonderingen. Dit kleine stukje vlees, ook wel underblade steak genaamd, ‘rust’ direct onder het schouderblad. Door deze ‘rustige’ ligging is het malser dan de omliggende spieren. Zo krijg je ’the best of both worlds, een zachte steak maar met  een volle smaak van rundvlees. Een aanwinst op het toch al grote assortiment dat de koe levert. Mits goed schoon gemaakt past de ‘Denver Steak’ prima op de grill. Extra lekker wanneer hij met ‘Beurre Noisette’ wordt ingesmeerd.

Denver Steak

This photo of Foresters Guild is courtesy of TripAdvisor

Marketing

Bij de naam moet je niet te veel voorstellen. De spier heet serratus ventralis en stond in kleine kringen bekend als ‘zabuton’. Dat bekt beide commercieel niet zo lekker. Daarom heeft het ‘National  Cattlemen’s Board’ (Zie je die vergadertafel vol dikke cowboys al zitten?) besloten dat dit mooie stukje vlees vernoemd wordt naar Denver, een belangrijk centrum van de Amerikaanse vleeshandel. Pure marketing, klinkt lekker rustiek. Ik zou me er niet door laten weerhouden om het te kopen wanneer ik dit steakje tegenkwam. Nogmaals, nieuw maar ouderwets lekker.