Galicië is een apart stukje Spanje. Het regent er bijvoorbeeld zo vaak, dat het groener dan Nederland is. Het is een wild en afgelegen stuk kust, waar een gedeelte van de bevolking zich verwant voelen met Kelten (incl. Kilts en een eigen variant van de doedelzak). Galicië is wel, net als de rest van Spanje, een culinair paradijs. Veel Spaanse koks hebben hun roots in Galicië. Bovendien is het een bron voor allerlei fantastische producten. De toevoeging Callega (Spaans voor Galicisch) is dan ook bijna een keurmerk van kwaliteit in Spanje. Denk aan Pulpo a la Callega, de bekende inktvis of aan het mooie vlees van de roodblonde koeien (Rubia Callega).

Percebes

Ook de zeevruchten behoren tot de beste van de wereld. Meest aparte specialiteit is ongetwijfeld de lokale percebe (eendenmossel of Gooseneck barnacle). Hoewel andere streken (tot aan Ierland toe) ook varianten leveren is de Percebe Callego de bekendste en smakelijkste. Al zou je dat op eerste gezicht niet zeggen, ze zien eruit als alien-food.  Maar vergis je niet, het is verre familie van de kreeft.

Percebe

Esta foto de Montalban – Casa Jose es cortesía de TripAdvisor

Stoere vissers

Percebes gedijen het best op wilde plekken, waar de golven met geweld op rotsen breken. Kusten met vervaarlijk namen, zoals Costa da Morte. Het witte water bevat daar veel zuurstof en is door de golfslag zuiver. Belangrijk, aangezien dit beestje zijn voedsel uit schoon water moet filtreren. Alleen stoere vissers in wetsuits, zogenaamde percebeiros wagen zich in de rotsachtige branding. Om met gevaar voor lijf en leden en gezekerd aan een dunne levenslijn de eendenmosselen met een ‘rapa’, een soort breekijzertje los te bikken. Wanneer je een trosje percebes koopt, zit er soms nog een stukje rots aan.

Iberische delicatesse

In het ‘pantser’ zit een poliepachtig stukje vlees. Voor de bereiding hoef je geen chefkok te zijn. Vijf minuten koken in zeewater volstaat. Ondanks het vreemde uiterlijk wordt dit schaaldier op het hele Iberische schiereiland als een kostbare delicatesse beschouwd. Gedurende het kerstseizoen kosten percebes 300,- euro per kilo.