De Spaanse keuken zit vol Arabische invloeden. Denk maar aan Paella, de toenmalige overheersers namen met de invasie hun rijst en saffraan mee naar Valencia. Die Arabische invloed is uiteraard nog aanweziger in Andalusië. Die streek dankt zijn naam aan Al-Andalus, waarmee men de Arabische overheersing over het Iberische schiereiland aanduidt. Bovendien zat het met de rots van Gibraltar wel heel dicht bij het vuur. Noord-Afrika in dit geval. Je vindt de hand van de overheerser in tal van gerechten terug. Zoals mojama, de gedroogde tonijn of gazpacho dat van een witte oerversie met brood, maar zonder tomaten zou zijn afgeleid. Veel namen van typische Spaanse ingrediënten zijn afgeleid van het Arabisch – en duidelijk niet van Romaanse oorsprong-. Zoals ‘arroz’ (rijst), ‘aceite’ (olie), ‘aceituna’ (olijf), ‘azafrán’ (saffraan) of ‘almendra’ (amandel). Kortom, herkomst niet langer onbekend.

Huevos a la Flamenca
By jenly – Flickr: shakshuka, CC BY-SA 2.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=22273332

Huevos a la Flamenca

Ook de lokale specialiteit van Sevilla kent duidelijke Arabische invloeden. Huevos a la Flamenca zijn eieren gepocheerd in groenten – als kool, asperges en courgette-, bonen, specerijen en tomatensaus. Het toont grote gelijkenis met de bekendere shakshuka uit de Arabische keuken. Het is tegenwoordig een populair brunch of lunch gerecht dat van Turkije tot aan Marokko gegeten wordt. Ieder land kent zijn eigen variant.

Zigeunereieren

Ook in Sevilla was men niet streng in de leer, ging met het gerecht aan de slag. Men voegde chorizo, serrano ham en aardappels toe. Niet erg halal of Arabisch uiteraard. Die toevoegingen zouden te danken zijn aan rondtrekkende zigeuners, die alle restjes die ze bij elkaar wisten te scharrelen aan de eieren toevoegden. Dat verklaart meteen de naam. Huevos a la Flamenca betekent, letterlijk vertaald, zigeunereieren in het Spaans. Alhoewel flamenca oorspronkelijk Vlaams of uit Vlaanderen betekende. Eeuwen terug een Spaanse kolonie. Over dat verband is mij echter niets bekend. Wel weet ik dat dat het een prima brunch gerecht is voor nieuwjaarsdag. Wanneer je nog wat brak en rillerig bent van al die glazen Champagne van de dag te voor. Je staat meteen wat steviger op je benen in het nieuwe jaar.

Een zonnig en gezond 2021 toegewenst!