De zonnige Balearen worden tot Catalonië gerekend, maar vormen een culinaire regio op zich. Denk maar aan gerechten als sobrasada, de zachte chorizo, tumbet en arroz negra die aan het mooie Mallorca worden toegeschreven. Maar ook het kleine en onbekendere Menorca blaast zijn toontje mee.
Caldereta de Llagosta
In de baai van Fornells aan de zeearm tussen Menorca en Mallorca vangt men in het voorjaar kleine, maar smakelijke langoesten. Deze kreeften, zonder scharen, leven in de ondiepe en voedselrijke wateren. Ze, zogenaamde ‘Llagostas de Roca’, zijn door hun leefklimaat smakelijker dan hun grotere soortgenoten uit dieper water. Met name de vrouwtjes, vol met eitjes, zijn een lokale lekkernij. In Menorca maakt men van deze schaaldieren een zogenaamde ‘caldereta’. Dat is een traditionele Spaanse stoofschotel met vis en schaaldieren. Om daar kreeft aan toe te voegen is uniek voor dit eiland. Ik ken geen enkele andere kreeftenstoofschotel. Waar ook ter wereld. Voormalig koning Juan Carlos is in ieder geval een liefhebber. Hij vaart geregeld vanuit zijn zomerresidentie op Mallorca naar Fornells om zijn geliefde Caldereta de Llagosta te eten. ‘It is good to be the king’ – maar dan Spaans.
Kreeft in Sofrito
Bij dit gerecht maakt men de kreeft schoon en scheidt de kop van de staart. Alle sappen, eitjes en inhoud van de kop vang de chef op. Om ze vervolgens tot een pasta te vijzelen.Het resultaat voegt men aan het einde toe aan het kreeftenvlees dat gaart in een sofrito van ui, tomaat, groene peper en knoflook, witte wijn, brandy en visfond. Traditioneel serveert men deze kreeftenstoof met verse peterselie en uiterst dunne sneetjes gebakken brood. Het is alleen beschikbaar in de lente en zomer. Niet vanwege het toeristenseizoen, maar omdat ‘Llagostas’ beschermd zijn. Om zo het bestand op peil te houden. Uniciteit moet tenslotte beschermd worden.