De kans is groot dat je sherry alleen kent van oma. In sommige families dankt ze er haar bijnaam de ‘sherrycan’ aan. Ondanks herhaaldelijke promotiecampagnes wil deze versterkte wijn maar niet aanslaan bij jongere doelgroepen, terwijl sherry een mooie begeleider is van populaire hartige gerechten als tapas, jamon serrano en cecina. Met name de mooie Manzanilla Sherry, heeft wat zilts in het palet, mede omdat de druiven uit wijngaarden langs de Andalusische kust komen.

De Dubbele Betekenis van La Guita

La Guita  wordt sinds 1825 geproduceerd in Sanlúcar de Barrameda. De naam heeft een dubbele betekenis. Letterlijk vertaald betekent het snaar, een verwijzing naar het touwtje om de hals van de fles. De diepere betekenis is echter de bijnaam van contant geld (guita), dat de oorspronkelijke eigenaar, zonder uitzondering vooraf van zijn lokale klanten eiste. Voor de zekerheid, er zaten tenslotte veel alcoholisten tussen. Tegenwoordig is La Guita één van de populairdere Manzanillas in Spanje, met een kwalitatief goede naam ondanks dat het inmiddels een massaproduct is geworden. Het is de huiswijn van de bekende feria van Sevilla.

De ligging van Sanlúcar de Barrameda, geeft deze Sherry zijn uitgesproken zilte smaak. Met tevens tonen van geel fruit (appel en meloen), limoen, toast en amandelen is La Guita niet bepaald een allemansvriend. Maar vormt ze wel een verrassend passende begeleider van ‘onze’ nieuwe haring. Een van de weinige wijnen die overeind blijft bij deze zoute vis.

Karakteristieken

Kleur en smaak : Wit, complex kenmerkende zilte smaak, gele appel, meloen, toast en amandel.

Herkomstgebied: Sanlúcar de Barrameda, Andalusië, Spanje

Product: ‘La Guita Manzanilla Sherry’ Hijos de Rainera Pérez Marín 100% palomino druif, 15% uit 2015

Verkrijgbaar bij Gall & Gall, voor € 4,99 Euro per 375 ml (incl.BTW).

Lekker als Aperitief, bij tapas, gekruide mosselen en nieuwe haring.