Recepten waarbij veel streekkaas wordt gebruikt zijn vaak minder traditioneel of authentiek dan op het eerste gezicht lijkt. Zwitserse kaasfondue bijvoorbeeld dankt haar bekendheid voor een belangrijk deel aan het lokale kaaskartel. En de minder bekend tartiflette is volgens geruchten ontwikkeld door het produktschap van de Haute Savoie om de lokale Reblochon kaas te promoten. Bij mijn weten komt het origineel van dit gerecht met aardappelen en kaas uit het Centraal Massief. Het heet daar truffade.

Laguiole

De beste kaas om truffade mee te maken komt uit het dorpje Laguiole (spreek uit als Lai-ole) in de Aveyron. Bekender van de messen dan van de kaas. Laguiole kaas heeft een eigen AOC keurmerk. Men maakt het van de rauwe melk van Simmental of Aubrac koeien die op de hoogvlakte van Aubrac grazen. Bijvoeren met kuilvoer of mais is niet toegestaan. De korst heeft afhankelijk van de leeftijd een oranje tot amberkleurige korst. Helaas is de originele Laguiole bij ons moeilijk te vinden. Als vervanger wordt vaak de enigszins vergelijkbare kaas uit Cantal gebruikt.


Cette photo de La est fournie gracieusement par TripAdvisor

La Truffade

Ik zou door mijn uitwijden over kaas bijna het recept voor truffade vergeten. Dat is erg makkelijk, een eenvoudig vullend gerecht voor gure winterse dagen. Schil voor, ongeveer zes personen, 1,3 kilo aardappelen. Snij de aardappelen in plakjes en bewaar ze in water. Snipper en bak een grote ui en een sjalot in beurre noisette en bewaar de uien in een schaal. Snij de kaas in dunne plakjes en beleg de bodem van een koekenpan ermee. Leg op de kaas een laag van de aardappelplakjes en vervolgens wat gebakken ui. Herhaal dit proces tot de koekenpan gevuld. Bak de truffade op een laag vuur (in circa een uur) gaar. Check eventueel tussendoor door met een mes te prikken of de consistentie goed is. Draai de truffade om, met behulp van een groot bord, doordat op de pan te leggen. Besprenkel het eindresultaat met verse peterselie.

NB: de inwoners van Aveyron stellen het op prijs wanneer je hun truffade niet verpest met spek of bacon. Dat doen ze maar in de Haute Savoie. Dank U.