Het enige fijne aan zo een paar weken op jezelf terug geworpen te zijn, is dat je lang kan mijmeren. Prettig leunen op nostalgie en je verleden. Ik had met met dit gerechtje misschien beter tot vrijdag kunnen wachten, maar het moet er vandaag even uit. Toch tijd zat.

Golden Duck

Tot nog geen eens zo gek lang terug kwamen ik en vele vrienden graag bij een Chinees restaurant in de Scheveningse haven. Golden Duck was of is misschien nog steeds een begrip in Den Haag. De tijd had er al enkele decennia stil gestaan. Aan het menu of zelfs het personeel is bij mijn weten een dikke dertig jaar niks verandert. Het interieur moet bij de opening vooruitstrevend geweest zijn, het was niet zo’n standaard Chinees afhaalrestaurant. Uiteindelijk zag het eruit of je terug in de vroege jaren tachtig stapte. Dat moet trouwens ook zo’n beetje de periode zijn dat ik er voor het eerst binnen stapte.

Hatosi

Fish Fingers

Dat de menukaart door de jaren heen niet veranderde was een zege. Er stonden een aantal klassiekers op, die ik tot op de dag van vandaag mis. Nergens at ik betere Peking eend met flensjes. Al probeerde ik het door de jaren heen vaak. Elke keer dat we er waren bestelden we Garnalen Toast met sesamzaadjes. Onder intimi stonden deze om niet verklaarbare reden ook wel bekend als ‘Fish Fingers’. Reden om telkens dezelfde flauwe grap te maken. Het hoorde erbij, net als het bakje chili saus. Dat ik trouwens ook altijd liet staan.

Synergie

Ik ging voor het pure spul. Niet meer dan een voorgerecht, met een garnalen pasta belegde stukjes witbrood. Die men in de keuken daarna frituurde en bestrooid met sesamzaadjes werden. Meer niet, maar de combinatie van het weke beleg, een soort zachte kroepoek en de van olie doordrenkte toast deed wonderen. Synergie is wanneer het geheel meer is dan de individuele delen. Als ik dat begrip zou moeten uitleggen zou ik diegene garnalen toast laten proeven.

Hatosi

Ik heb lang moeten zoeken voordat ik de echte naam vond. Simpelweg omdat het over de hele wereld bekend staat als ‘shrimp toast’. De echte naam is vele malen mooier en past perfect bij dit gerecht. Chinezen noem het ‘Hatosi’, een logische samentrekking van Ha (garnaal) en Tosi (wat toast betekent. Het komt oorspronkelijk uit Kanton, maar het is tegenwoordig geliefd in heel Zuidoost Azie. In landen zoals Thailand en Vietnam.

Recept

De truc is om de garnalen en wat specerijen als knoflook, gember, bieslook, zout en peper in een blender te mengen met Chinese waterkastanje en wat eiwit. De grove pasta die ontstaat blijft plakken aan het witbrood, ook tijdens het frituren. Voor het frituren besprenkel je de bovenkant met sesamzaad. Wees niet te zuinig.

Eenmalig

Ik heb hatosi een keer gemaakt en het was een redelijk succes. Het resultaat kwam verrassend dicht in de buurt van het behelste voorbeeld. Het is wel bij een keer gebleven. Mijn appartement stonk nog weken naar garnalen toast. Alsof ik een Chinees restaurant woonde. En dan niet de Golden Duck, daar had ik nog mee kunnen leven. Nee, het rook naar zo’n ouderwetse afhaalrestaurant.