Een van de meest geliefde snacks van de Lissabon is de Prego, een broodje biefstuk of internationaal een steak sandwich. Het is zoals bij veel gerechten, ooit ontstaan als een voedzame lunch voor de werkman. Het begon als een goedkope biefstuk van de bakplaat, gemarineerd met knoflook, geserveerd op een oud stuk brood. Door de sappen van de steak werd het brood weer eetbaar. Het meest geschikte broodje is de zogenaamde ‘bolo de caco’, een halfzacht bolletje dat oorspronkelijk van Madeira komt.

Prego

Volgens de overlevering werd deze Portugese beef sandwich bedacht door Manuel Dias Prego, die een simpel eethuisje aan de kust bij Sintra bestierde. Rond het begin van de 20ste eeuw. Het eenvoudige broodje was snel een hit in de nabij gelegen Lissabon. Kwade tongen hebben een andere uitleg. Zij beweren dat de naam naar een andere ontstaansgeschiedenis verwijst. Voordat de taaie biefstukken op de bakplaat liggen, slaat men ze met een hamer plat en mals. Prego betekent niet toevallig ook spijker in het Portugees. De lezer mag zijn eigen conclusie trekken.

Prego

This photo of Cervejaria Ramiro is courtesy of TripAdvisor

Een snelle snack van rundvlees op een broodje wordt al snel vergeleken met de hamburger. Maar die strijd ging, in mijn ogen terecht, in Lissabon snel verloren. Ook McDonald’s trok haar conclusies en zette in haar lokale vestigingen een McPrego op het menu.

O Ramiro

Uiteraard haal je jouw eerste Prego beter bij een ander adres. Zeker omdat er traditioneel een ijskoud biertje bij hoort. Bijvoorbeeld in het instituut Cervejaria Ramiro (Av. Almirante Reis nº1 – H, geen website, geen reservering), een bierbar, waar toeristen en lisboëten zich te goed doen aan de mooiste schelpen, garnalen en langosten. Blijkbaar vullen die zeevruchten onvoldoende, je krijgt na afloop, praktisch automatisch, een ‘Postres Prego’ geserveerd. Als dessert, van mij mogen ze al bij het ontbijt.