Op de laatste donderdag van Maart is het seizoen van de Oosterschelde kreeft officieel begonnen. Helaas hebben we er niets van meegekregen. De opening is officieel afgeblazen. Een van de ongenoegens van de voortetterende pandemie. Deze blauwe-zwarte kreeft is tenslotte de trots van Zeeland. Lokale tongen beweren zelfs dat hun kreeft over een unieke DNA structuur beschikt. Die zorgt voor een verfijnde, iets zoetere smaak. Kortom de beste kreeft van de wereld volgens de eigen parochie. Feit is dat het kreeftenseizoen normaliter horde liefhebbers uit Duitsland en België naar Zeeland trekt. Ook bij kreeften geldt tenslotte hoe verser, hoe beter.

Oosterschelde kreeft

Homarus Gammarus

Het is überhaupt een wonder, dat de Oosterschelde kreeften bevat. Want de Europese kreeft (of Homarus Gammarus) mag dan voorkomen van de Zwarte Zee tot aan de Noordelijke Lofoten, deze schaaldieren zijn best kieskeurig over hun verblijfplaats. Zij nestelen zich alleen en in kleine aantallen aan rotsachtige kusten. Met een sterke voorkeur voor behuizing in spleten en gaten. Toen de Zeeuwen in de eerste helft van de 19de eeuw de Oosterschelde kust met keien versterkten, verscheen, als onverwacht bijproduct, de eerste Zeeuwse kreeft in 1881.

Oosterschelde kreeft

De zee geeft en de zee neemt. Volgens een lokale mythe zou een gezonken Noors vrachtschip vol kreeften de bron vormen voor deze wonderbaarlijke verschijning. Logischer lijkt het dat kreeftenlarfjes vanuit het kanaal of nabijgelegen scheepswrakken door de stroming werden aangevoerd. Zo in hun nieuwe habitat neerdaalden. De populatie fluctueerde door de jaren nogal. Door koude winters en het lage zoutgehalte overleefden alleen de sterkste exemplaren. Deze genetische selectie maakt de Oosterschelde kreeft uniek. Zierikzee groeide met de kreeften mee tot een belangrijke haven. De begeerde en exclusieve kreeften exporteert men naar alle grote steden in Europa.

Kreeft Belle-Vue

Hoewel kreeft ook gegrild kan worden, hebben de gekookte bereidingen mijn persoonlijke voorkeur. Zo komt het delicate vlees beter tot zijn recht. Bij de Belgische bereiding van kreeft Belle-Vue kookt men de kreeft kort in court bouillon. Een eenvoudige groentebouillon, verrijkt met citrusfruit en kruiden. Om vervolgens te serveren met zelf gemaakte cocktailsaus, hardgekookt ei, schijfjes tomaat en salade.