Wanneer je de Adriatische kust van Italië afzakt, kan je de regionale specialiteit brodetto moeilijk missen. Het is zo’n typisch Zuidelijk visgerecht, ergens tussen een maaltijdsoep en stoofschotel in. Elke stad en regio aan de ‘Adriatico’ kent haar eigen variant. Van de tomaatrijke versie uit het Noordelijke Pescara tot de Brodetto di Ascoli in het diepe Zuiden. Je zal in de laatste geen enkele tomaat in aantreffen. Al compenseert men in Ascoli die tomaten ruim met kostbare en geurige saffraan. Maar dat terzijde.

Brodetto all’Anconetana

De bekendste versie komt namelijk uit Ancona, de hoofdstad van de mooie Marken – of Le Marche in de landstaal-. De soep krijgt weer zo’n mooie, maar tongbrekende Italiaanse naam mee. Niets minder dan Brodetto all’Anconetana. Ga dat maar eens foutloos bestellen bij de plaatselijke Italiaan. Deze visstoof is ooit ontstaan als een stevige lunch van de plaatselijke vissers. Bereid met de bijvangst op hun bootjes.

brodetto
Bron: www.destinazionemarche.it

Tegenwoordig is het een klassiek gerecht. Zelfs de moderne versies zijn omgeven met tradities. Zo bereiden de inwoners van Ancona deze vissoep met 13 soorten vis. Dat absurd hoge aantal, de beroemde Bouillabaisse bevat er bijvoorbeeld maar 6, zou een verwijzing naar de deelnemers aan het laatste avondmaal zijn. Ik moest meteen aan die ongeloofwaardige boeken van Dan Brown denken. Volgens een andere, meer seculiere verklaring vertegenwoordigt het aantal de dertien maskers van de Fontana del Calamo. De antieke fontein die in het centrum van de stad staat.

Een compleet woordenboek aan vis

Alle oorsprongsverhalen ter zijde, brodetto is weer zo’n heerlijk eenvoudig, maar typisch Italiaans gerecht. Vol met mooie regionale ingredienten. Bijvoorbeeld een rijke bouillon met zoals gezegd een complete viswijzer aan lokale vis. Wat dacht je van onder meer heek, zonnevis (San Pietro), tong, rog, zeeduivel en zelfs wat kleine haaisoorten. Verschillende soorten garnalen, mosselen en vongole mogen ook niet ontbreken. Chefs brengen het ‘zooitje’ op smaak met uien, knoflook, peterselie en veel tomaten. Geroosterd brood mag bij alle versies, ook die van andere streken, niet ontbreken.