Wij schrijven 1919, wanneer dandy, wereldreiziger en Graaf Camillo Negroni, op een van zijn dagelijkse flaneertochten door Florence, trek krijgt in een stevige borrel. Hij vraagt in zijn stamcafe Caroni (Via de’ Tornabuoni) aan de bevriende bartender Fosco Scarselli of hij het spuitwater van zijn ‘Americano’ wil vervangen door gin. Om de drankjes niet door elkaar te halen voegt Scarselli een stukje sinaasappelschil toe in plaats van de gebruikelijke citroen. Zonder het te beseffen zet de bartender een klassieker op de bar. Tot op de dag van vandaag is het de meest bestelde cocktail op de Florentijnse terrassen. En iedereen die een Aperol spritz tijdens de wintersport bestelt, is schatplichtig aan graaf Negroni. Dit populaire drankje is een verwaterde versie van het origineel.

Negroni
Foto Unsplash

Big Business

Het creatie van de cocktail met hun naam legde de familie Negroni bepaald geen windeieren. Onder de naam ‘Antico Negroni 1919’ opende deze dynastie een distilleerderij in Treviso. Deze fabriek maakt tot op heden kant en klare Negronis. Voor wie de cocktail liever zelf maakt, het recept is in 100 jaar onveranderd: meng 20ml Gin met 20ml zoete vermouth en 20ml campari. Voeg een reepje sinaasappelschil toe als garnering.

De Negroni kreeg in 1947 wereldwijde bekendheid toen niemand minder dan Orson Welsh tijdens zijn werkzaamheden in Rome over de ‘nieuwe’ Negroni schreef. ‘De Bitters zijn excellent voor de lever, de gin is slecht voor je. Die twee houden elkaar in evenwicht’.