Alweer December. De tijd vliegt en dat is misschien dit jaar maar goed ook. Van mij mogen we Kerst en Oud en Nieuw in 2021 overslaan. Persoonlijk kijk ik reikhalzend uit naar het voorjaar van volgend jaar. Wanneer de BBQ weer uit de schuur mag en de houtskool kan ontbranden. Dat is een beetje mijn vuurwerk. Als ik dan toch een eindejaarstraditie hoog moet houden, mijn goede voornemen is kort maar krachtig. Meer vis op de BBQ. Met andere woorden in 2022 ga ik alleen nog vis roken. Geen sigaretten.

Photo of www.puglia24news.it
https://www.puglia24news.it/2020/10/07/ricetta-pesce-spada-in-salmoriglio-ingredienti-preparazione-e-consigli/

Pesce Spada of Zwaardvis

Om te beginnen leg ik prachtige zwaardvis op de gril. Die heeft een minder uitgesproken en wellicht aanspreekbare smaak dan het verre, maar populaire familielid de tonijn. Allemaal neven en nichten van onze makreel Ook hier blijkt ieder nadeel ook een voordeel te hebben. Zwaardvis is – nog niet – overbevist en daarmee niet bedreigd. Bovendien leent het zich door de zachte, bijna saaie, smaak meer voor bereidingen met een saus. Met name de Sicilianen kennen tal van zulke bereidingen van hun ‘Pesce Spada’. Ze verschillen per stad en regio. Zoals alla Palermitana, Messinese en alla Gallipolina, het regent Siciliaanse kustplaatsen. De meest bekende versie is Pesce Spada alla Ghiotta. Je moet nu alleen niet meteen een vakantie naar Ghiotta proberen te boeken. Het is Italiaans voor gulzig, geen badplaats.

Salmoriglio

Mooie naam, maar ik ga voor een andere begeleider. Salmoriglio – lokaal ook wel het onuitspreekbare sammurigghiu – is een condiment dat wel eens is vergeleken met de bekendere chimichurri uit Argentinië. Een soort Italiaanse evenknie, een gremolata voor vis. Voor salmoriglio meng je citroensap met mooie vergine olijfolie. Daarin voeg je knoflook, zeezout en alle voorhanden kruiden als oregano en peterselie toe. Reuzesimpel, je hoeft er niet eens voor te kunnen koken of je overmatig in te spannen. Precies waar een zomers gerecht om vraagt. Mij lijkt het vooral een prachtige begeleider van rokerige zwaardvis, met het zachte vlees. Ik zei het toch al, zo’n zin in 2022. Laat dat Kerstmenu en de obligate oliebollen maar zitten. Zin in zon en goed gezelschap. Ik kan niet wachten.