Vlees eten is het nieuwe roken, ik zeg er niets nieuws mee. Hoewel de feiten nog niet volledig boven tafel zijn en bovendien slecht zijn geinterpreteerd, heeft de blauwe knoop een nieuwe bron van al het kwaad gevonden. Begrijp me goed, ik ben ook een voorstander van het consuminderen van vlees. Maar van het eten van soja wordt ook niemand beter. Het bedrijfsleven en de wetenschap heeft zich in ieder geval met een ongekende energie (en budget) gestort op de fabricatie van plantaardige imitatie vlees. De aandeelkoersen van Beyond Meat schieten door het dak en Burger King zette verleden week als eerste grote fast food keten een plantaardige variant, de Impossible Burger op het menu. What’s in a name.

Migas

Deze foto van Lanterna do Fado is beschikbaar gesteld door TripAdvisor

Vleesvervangers

Ik kan er niet warm van worden. Liever naakt dan namaak. Vleesvervangers zijn bovendien niet echt iets van de toekomst. Weinig revolutionair. Sterker nog, ik kijk er graag voor naar het verleden. Al eeuwen geleden kon de meerderheid van de mensheid zich geen dagelijks vlees veroorloven. Hele keukens zijn op dit blijkbare gemis gebaseerd. Talloze gerechten waarbij vlees is vervangen door een goedkoper ingrediënt zijn uitgegroeid tot geliefde klassiekers.

Oud Brood, Oud Gebruik

In het Zuiden van Europa, aan de Mediterrane kust, gooien de moeders des huizes nimmer oud brood weg. Opgebakken is het de vleesvervanger pur sang. Denk aan de Franse croutons in soep en salades. Italië kent haar klieksalade met gebakken brood,dat niet voor niets panzanella heet. Op het hele Iberische schiereiland gebruikt men oud brood als vervanger of aanvulling op vlees in de zogenaamde Migas. Dit gerecht dat overigens repen betekent, kent veel regionale varianten.

Migas

In Extremadura mengt men geweekt broad met knoflook, paprika en olijfolie, om er vervolgens spinazie aan toe te voegen. In Aragon is men minder vegetarisch en voegen de koks chorizo en/of bacon toe. Uiteraard heeft men in Andalusie er een tapa van gemaakt. Gebakken broodkruimels worden er gesreveerd met sardines en het onafscheidelijke glaasje sherry. Ook de voormalige kolonie Mexico en de aanverwante Tex-Mex keuken kennen hun eigen versie van Migas. Alleen daar is het oude brood, u raadt het waarschijnlijk al, vervangen door overtollige Taco’s.