Suquet de Peix is geen Spaans met een spelfout, maar een traditionele Catalaanse visschotel. Een van die typisch Mediterrane gerechten die het midden houdt tussen een vissoep en een stoofschotel. Denk aan Bouillabaisse uit Marseille of de Italiaanse Cacciucco en Brodetto. Ook Suquet maakt de lokale bevolking met de vis die op het moment voorhanden is. Er is geen vast recept. Voorwaarden is wel dat het stevige witvis, zoals Merluza (heek) of Rape (zeeduivel), moet zijn. Vis die enige structuur behoudt bij het stoven. Ook mosselen en gamba’s zijn graag geziene gasten in deze zomerse stoofschotel.

Suquet

This photo of Restaurant Can Pelayo is courtesy of TripAdvisor

Suquet en Picada

Uniek aan Suquet is dat men in Catalonië een Picada tijdens de bereiding toevoegt. Dat is een vettige pasta op basis van fijngestampte amandelen, waaraan peterselie en knoflook zijn toegevoegd. De olie uit de amandelen zorgt niet alleen voor de gewenste romigheid, maar bindt de soep ook enigszins. Daardoor blijft het op een stoofschotel blijken. Het is hetzelfde effect dat gestampte amandelen hebben op de bekende Romesco saus. Die niet toevallig ook uit Catalonië komt. Net als de wereldvermaarde schilder en schrijver van kookboeken Dali trouwens, voor wie Suquet dan ook zijn favoriete gerecht was.

Kort Recept

Bij de bereiding van Suquet fruit men ui en tomaat een klein kwartier in een pan of traditionale aardewerken schaal met een laagje olijfolie. Waarna men aardappels toevoegt en alles geduldig en goed omroert. Om vervolgens voldoende visfond en witte wijn toe te voegen, dat de aardappels volledig onder staan. Het geheel wordt na toevoeging van een draadje saffraan en voldoende zout aan de kook gebracht. Na een ruim kwartier koken kan men de picada al roerend toevoegen. Tenslotte voegt men de vis (3 minuten) en schaaldieren (2 minuten) toe. Waarna de Suquet, meestal met brood, geserveerd kan worden.