Het is een bekend verhaal. Verre van een primeur, maar te aansprekend om niet nog een keer te vertellen. Khai Jean Poo laat zich uit Thais vertalen tot krab omelet. Jay Fai – iets als zuster mol – is de naam van een restaurant en de bijnaam van de eigenaresse. Supinya Junsuta, zoals haar echte naam is, bakt in haar open zaak op een straathoek dagelijks krab omelet in een wok. Tot zover nog niets om over naar huis of op een blog te schrijven. Laat staan een reden voor wereldfaam.

Jay Fai

Jay Fai is echter tenger, klein van stuk en uit haar wok knallen schrikbarend hoge vlammen. Om haar ogen tegen de hitte en het vuur te beschermen, draagt de tengere Thaise haar onafscheidelijke skibril. Een zwarte wollen skimuts maakt het geheel af. Dat is best opvallend voor een vrouw van in de zeventig. Zeker in het centrum van een tropisch stad als Bangkok.

Jay Fai
By Sais.isa – Own work, CC BY-SA 4.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=68041179

Khai jeaw poo

Maar achter de excentrieke facade en al het spektakel gaat een gepassioneerd chef schuil, die in haar eentje voortdurend mooie gerechten uit haar wok tovert. Drunken Noodles, Curry Crab en haar versie van Tom Yum, met de regelmaat van een lopende band. Allemaal van uitmuntende kwaliteit, maar haar signature dish is de khai jeaw poo of krab omelet uit de titel. De combinaties van omelet en vissaus is toch al een gelukkige. De grote brokken krab maken dit gerecht magisch.

Michelin

Die magie viel ook de Michelin organisatie op. Ze kenden dit eenvoudige restaurant een officiĆ«le ster toe. Welbeschouwd maakt het Jay Fai de eerste streetfood venter met een Michelin ster in Thailand. Met direct een plek in de top van voordeligste michelinrestaurants. Een krab omelet kost ongeveer 1000 baht of 25 Euro. Wat duur is voor streetfood in Bangkok, maar ‘peanuts’ voor een sterrenrestaurant.

Krab omelette
Two of Jay Fai’s most popular dishes are the drunken noodles with shrimp (pad kee mao goong), top, and the crab omelette (khai jeaw poo), Michael Sullivan for NPR
https://www.npr.org/sections/thesalt/2019/06/26/732529154/meet-the-74-year-old-queen-of-bangkok-street-food-who-netted-a-michelin-star?t=1615410363911

Aanvankelijk leek de Michelin ster Jay Fai zwaar op de maag te vallen. Ze klaagde over de overdosis aan aandacht, over foodies die alleen een foto wilden maken. Een soort van ‘foto, foto, niet eten’ en erger nog van bezoek van de belastingdienst. Tegenwoordig lijkt ze haar draai weer gevonden te hebben. Jay Fai lijkt de aandacht zelfs te koesteren, blijkens haar bijdrage aan Chef’s Table op Netflix. Dat je tegenwoordig twee maanden van tevoren moet reserveren voor een tafel of je kans moet wagen in een lange rij, zal ook wel helpen aan het gemoed van deze Thaise diva. Een terechte beloning van zoveel toewijding aan kwaliteit. Misschien wel eind goed, al goed.