Hoe curry is ontstaan is een beetje vies verhaal. In feite zijn het rijk gekruide stoofschotels. De reden van hun ontstaan verschilt echter van Europese stoofschotels. In Europa smoort men het de goedkopere stukken vlees die overbleven van de jacht of slacht. Langzaam garen maakte het vlees zacht en eetbaar. In het vruchtbare Azië heeft men kruiden en specerijen in overvloed, maar daar ontbrak het weer aan brandstof. Hout of houtskool was te duur voor de gewone man. Daar stookte men met ‘manour’, beter omschreven als gedroogde (runder)stront.

massaman
By Takeaway – Own work, CC BY-SA 4.0

De koe is in India niet voor niets heilig. Hij geeft niet allen melk, maar poept ook nog eens brandstof. En dat is net als turf bij ons niet zo een goede basis voor vuur. Zeker vergeleken met hout. Het stinkt en rookt niet alleen verschrikkelijk, het geeft ook veel minder hitte af. Vandaar dat die potten vol fantastische ingrediënten lang stonden te pruttelen. Low & Slow, uit nood geboren. Zonder dat er ook maar 1 hipster chef aan te pas kwam.

Massaman Curry

Indiase curries zijn misschien het meest bekend, maar elke Aziatische keuken heeft wel een paar voorbeelden. De bekende Thaise Massaman curry is het levende bewijs van die verspreiding. Zo is de naam al zeker geen Thais woord. Massaman lijkt op ‘Musulman’, een archaïsche naam voor moslim. De belangrijkste theorie over de herkomst wijst dan ook Perzië of het tegenwoordig Iran aan als geboortegrond. Bovendien bevat een echte Massaman curry ingrediënten die niet gebruikelijk zijn in Thailand. Denk bijvoorbeeld aan aardappels en specerijen als komijn, steranijs, nootmuskaat en kaneel.

Musulman of Masam

Bovendien is Massaman curry een relatief mild gerecht voor de regio. Ook dat verwijst in de peperrijke Thaise keuken naar een andere origine. Een alternatieve uitleg van de naam is dat massaman een verbastering is van het Maleise ‘Masam’, wat zuur betekent. Volgens die theorie zou het dan ook van oorsprong een Maleis of Indonesisch gerecht zijn. Wat wel echt Thais is, is dat Massaman meestal vissaus bevat. Om het even of deze curry met kip, rund, lam of eend bereid is. Het oudste geschreven Thaise recept stamt dan ook al uit 1889.