Tiradito

Tiradito is letterlijk een Peruaans gerecht met een Japans sausje. Een zogenaamd Nikkei gerecht: Japanse immigranten gingen aan de haal met de mooie lokale ingrediënten van Peru. Ook het nationale gerecht ceviche ontkwam niet aan deze behandeling. Dit gerecht deed de Japanse allochtonen waarschijnlijk denken aan de rauwe sashimi uit hun thuisland. Traditioneel worden bij Ceviche blokjes rauwe witvis lang ‘gegaard’ in limoensap. Bij tiradito wordt pas kort voor het serveren een zure saus aan dunne plakjes vis, gesneden als sashimi, toegevoegd. Met een frisser resultaat tot gevolg.

Tiradito

Bron: www.acomerpescado.gob.pe

Zure Saus met gele pepers

De saus bevat naast limoensap, aji amarillo een pasta van gele pepers. Soms wordt maracuja, de zure inheemse passievrucht toegevoegd. Uien komen in principe niet in Tiradito voor, terwijl ze in Ceviche gebruikelijk zijn. Naast de ‘usual suspects’ als witvis, tonijn en zalm worden ook zeevruchten als coquilles op deze manier bereid. Ook riviervis, als forel kan in als basis dienen. Koriander en zoete aardappel zijn de meest gebruikelijke begeleiders.

Toshiro Konishi, een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de Japans-Peruaanse keuken, heeft van Tiradito zijn ‘signature dish’ gemaakt in zijn restaurant Mesa 18 in Lima. Om zo het volledige potentieel van Nikkei-koken te onderstrepen.