Peru

De Peruaanse keuken is al een aantal jaren ‘hot’. Chefs als Virgilio Martinez en Gaston Acurio worden inmiddels tot de absolute wereldtop gerekend en openden succesvol restaurants in Europa. Peru beschikt over een onwaarschijnlijk assortiment van ingrediënten. Met de hoogteverschillen van de Andes, het Amazonewoud als achtertuin en de Grote Oceaan als visgronden, zijn de mogelijkheden ongekend. De soorten mais, pepers en aardappelen zijn letterlijk  ontelbaar. Vele soorten en potentiele ingredienten zijn zelfs nog onontdekt.

Nikkei

Het succes van de Peruaanse keuken valt niet alleen te verklaren vanuit de rijke keur aan ingrediënten. Peru is ook een vruchtbare mengelmoes van culturen. Al in 1899 streken de eerste Japanse immigranten neer in Peru. Voornamelijk landbouwers op zoek naar geluk, ruimte en vruchtbare grond. Deze grote groep van immigranten nam hun culinaire gewoontes en technieken mee naar het nieuwe vaderland en gebruikten wat lokaal voor handen was. Japanse of zelfs geïmporteerde ingrediënten waren niet voorhanden. Dat bleek meer dan roeien met de riemen die je hebt. De op het eerste gezicht vreemde mix was smaakvol en een blijvertje. Allebei de keukens putten uit dezelfde basis, dagverse vis die subtiel wordt bereid. Denk aan Ceviche en Sashimi en de verschillen zijn meteen overbrugbaar. Een van de liefdeskinderen van dit gelukkige huwelijk is tiradito. Waarin duidelijke trekken van beide ouders zijn te ontdekken. Door soortgelijke gerechten ontstond een natuurlijke ‘fusion’ keuken met de naam ‘Nikkei’. 

 

Nobu

Inmiddels is de Nikkei keuken een internationaal succes. Zoals het befaamde restaurant Pakta (C/ Lleida 5, Barcelona) van de gebroeders Ferran. De grote doorbraak kwam eerder en toch vooral door chef Nobuyuki Matsuhisa, beter bekent als Nobu. Deze van oorsprong Japanse chef opende een restaurant in Lima. Hij ontwikkelde ter plaatse zijn eigen stijl, voordat hij wereldwijd ontdekt werd. Inmiddels heeft Nobu, onder zijn koosnaam, met compagnon Robert de Niro restaurants in talloze wereldsteden.

In Nederland

Je hoeft tegenwoordig niet meer naar het buitenland om van de Japans-Peruaanse keuken te genieten. Ook Nederland kent sinds enige tijd, een paar moderne op de Nikkei leest geschoeide restaurants. Bijvoorbeeld Aji in Rotterdam en Maita in Haarlem. Een belangrijkere ontwikkelingen is misschien nog wel, dat mooie Nikkei gerechten ook op de menukaart van andere restaurants verschijnen.   


This photo of Pakta Restaurant is courtesy of TripAdvisor