Geen discussie mogelijk, de hamburger is het populairste broodje ter wereld. Ontstaan in New Haven en groot gemaakt door McDonald is het een wereld hit van ongekende omvang. Ga maar na, de prijs van een Big Mac is een erkende index voor prijs- en welvaartsverschillen tussen verschillende landen. Aan het begin van de vorige eeuw ontstond de hamburger als een eenvoudige lunch voor onderweg. Deze hanteerbare steak tussen twee broodjes groeide de laatste jaren uit tot een officieel gerecht. Dat aangekleed door chefs over de wereld voor stevige prijzen op de restaurantkaart werd gezet.
Vada Pao
Niet in ieder land kan de hamburger op ongebreideld succes rekenen. Neem nu India. Hindoes verklaren de koe heilig en eten geen rundvlees. Bovendien is elke ander vlees, bijvoorbeeld lam, een luxe product dat niet iedereen zich kan veroorloven. Uiteraard laat een culinaire wereldkeuken als de Indiase, zich door zulke obstakels niet kisten. De Indiase straatventer Ashok Vaidya uit Bombay nam daarom in 1966 een aardappel dumpling als alternatief voor de ‘beef patty’. Deze dumpling bestaat uit aardappelpuree, gekruid met o.a knoflook, groene chilipeper, mosterdzaad en kurkuma. De aardappelbal krijgt een laagje van kikkererwtenmeel. Waardoor de balvormige dumpling na frituurden een krokant korstje krijgt. Als een grote falafel. Dat mooi contrasteert met het zachte door de Portugezen in Goa geintroduceerde broodje. (Pao is brood in het Portugees). Verschillende soorten chutney vervangen de ketchup en een groene peper de augurk. De Varda Pao, in dit land vol dialecten ook wel Pav genoemd, was geboren
The Bombay Burger
Dit betaalbare en vegetarische alternatief voor de hamburger verwierf snel populariteit op het hele Indiase subcontinent. En verdiende zo de bijnaam ’the Bombay Burger’, naar de stad van haar ontstaan, het tegenwoordige Mumbai. Voor de verstokte carnivoor die bij vegetarisch al was afgehaakt, heb ik slecht nieuws. Vada Pao groeit langzaam in faam buiten India. Nigella Lawson is een groot fan. Aangezien hij goed past in een modern eetpatroon en de groeiende aandacht voor duurzaamheid, geef ik het nog kans van slagen ook. Ik ben benieuwd.