Terwijl de situatie in Hong Kong steeds verder escaleert, speelt een taart(je) een opmerkelijke rol. Een gebakje werd het eetbare symbool van een symbool van protest. Wife Cake is een op het eerste gezicht eenvoudig soesje van bladerdeeg met een vulling van gezoete Winter Melon (Dong Gua of Waspompoen, familie van de komkommer). De naam is een verwijzing naar de vrouw van de Dim Sum Chef, die deze cake voor het eerst maakte. Naast dat het inmiddelijke succes was, hebben wife cakes ook altijd een grote symbolische waarde gehad voor de inwoners van Hong Kong. Zo stuurt de bruidegom deze caketjes naar de ouders van de bruid zodra de verloving een feit is. Men noemt ze daarom ook wel sweetheart cakes.

Wife Cake

This photo of Wing Wah is courtesy of TripAdvisor

Wife Cakes

In de praktijk blijkt een wife cake verassend moeilijk te maken. Bakkers moeten jaren lang trainen om de vulling binnen te sluiten in een dunne korst van twee lagen bladerdeeg. In de praktijk leveren dan ook alleen gespecialiseerde bakkers de geliefde wife cake (ook wel sweetheart cake genaamd). Veel van deze bakkers zijn gevestigd in de Noordelijke wijk Yuen Long, een epicentrum van de ’Beng’ productie. Zoals men handgemaakt gebakt lokaal noemt.

Yuen Long

Het was juist in Yuen Long dat de lokale maffia op 21 juli het metrostation bestormde en demonstranten tegen de uitzettingswet rucksichloss met knuppels in elkaar sloeg. 45 deelnemers en omstanders belandden in het ziekenhuis. De politie arriveerde opvallend laat en greep niet of nauwelijks in. De conclusie is eenvoudig te trekken, de triades en lokale overheden spelen onder 1 Chinees hoedje.

International Wife Cake Day

Toen men een formele aanvraag indiende om te mogen demonstreren in Yuen Long tegen de agressie van 21 juli, werd de vergunning geweigerd. De organisatoren verzonnen een list en riepen 27 juli op het internet uit tot Internationale Wife Cake dag. Waarop alsnog tienduizende mensen (sommige schattingen spreken van ruim 225.000 mensen) naar Yuen Long trokken om wife cake te eten. In de avond liep de situatie helaas weer uit de hand. Ik hoop dat het zonder bloedvergieten nog goed komt in Hong Kong. Vrijheid is een groot goed. Laat wife cake dan binnenkort freedom cake heten. Al is sweetheart goed genoeg. Maar ik vrees het ergste.