Over Chinees eten schrijven is niet bij voorbaat een succes. Veel lezers haken af, het is ‘not everybody’s cup of tea’. Chinezen eten dan ook alles, van kippenklauwen tot hanenkammen. Zelfs voor de minder courante delen hebben ze een gerecht. Kwal of pens, alles verdwijnt in dezelfde wok. En die wok wordt, als je kwade tongen mag geloven, ook nog eens nimmer afgewassen. Het zal allemaal waar zijn, maar mij doe je geen groter plezier dan een lome zondagmiddag in een goed Chinees restaurant. Met gezelschap rond een grote ronde tafel. De centrale draaischijf vol met Dim Sum en de wanden vol met Chinoiserieën. Het zijn niet alleen de Chinese smaken, maar ook de setting die het voor mij een welkome onderbreking van de dagelijkse sleur maken. Een soort korte en uiterst betaalbare vakantie, met een exotisch avontuur op het bord.

Dim Sum
Photo by Krista Stucchio on Unsplash

Lazy Susan

Die voornoemde draaischijf, wereldwijd geassocieerd met de Chinese keuken, is verrassend genoeg in werkelijkheid een Westerse uitvinding. Met name de Verenigde Staten claimt met enig recht de uitvinder te zijn. Ze noemen het daar een ‘Lazy Susan’. Volgens de folkore zou niemand minder dan de lokale Willy Wortel en geestelijk grondlegger Thomas Jefferson de uitvinder te zijn. De weinig flateuze naam zou een verwijzing naar zijn dochter zijn.

Dim Sum

Dim Sum zou het treffen van het hart betekenen. Over het ontstaan van deze culinaire traditie zijn verrassend genoeg weinig details bekend. Dim Sum zijn ontstaan als begeleidende hapjes bij theeceremonies. Ze moesten de vermoeide reizigers verkwikken op hun lange reis langs de zijderoute. Die kleine hapjes, groeiden door de eeuwen uit tot de favoriete brunch van Hong Kong. Daar zeggen ze trouwens nog steeds dat ze thee gaan drinken (Yum Cha) wanneer ze feitelijk Dim Sum eten bedoelen. In deze Metropool ontstonden grote restaurants waar de Dim Sum op trolleys (dumbwaiters) worden per soort rondgereden. Je kan deze gerechtjes direct bij het langs rijden bestellen. Zo heb je altijd verse waar en iets te eten in grotere gezelschappen. Dim Sum gaat tenslotte over delen.

Twee Soorten

Dim Sum is grofweg in twee soorten onder te verdelen. De gestoomde variant komt in de bekende ronde bamboe bakjes. Ze bevatten vaak dumpings, veelal gevuld met garnalen, varkensvlees of een combinatie van beide. Of een Bao, de korstloze gevulde witte broodbolletjes. Ook zijn er knapperig Dim Sum, zoals gefrituurde stukjes vlees, loempia’s en dumplings. In Nederland is mijn favoriet al jarenlang Mandarin Palace in de Haagse Nicolaistraat (35) waar chef May Lye dagelijks haar kleine kunstwerkjes met de hand vervaardigd.