Xiao Long Boa staat met stip op twee in de wereldwijde ranglijst van bekverbranders. Net achter de garnalenkroket, maar nog voor de kaassoufle. Wanneer je onvoorbereid in een net opgediende soup dumping bijt, levert dat gegarandeerd een enkeltje Beverwijk op. Of in ieder geval het Chinese equivalent. Deze onschuldig ogende pakketje bevatten vloeibare napalm. Zoals je al geraden had, is Xiao Long Bao Chinees. Ze komen uit Shanghai om precies te zijn. Volgens wijlen Anthony Bourdain zijn deze dumplings alleen reden genoeg om af te reizen naar de Chinese havenstad. Hij noemde ze ‘little cushions of pleasure….filled with soup of the gods’.

Soup Dumpling
Photo by Ke Vin on Unsplash

Xiao Long Bao

Xiao long bao staat (bij niet chinezen) beter bekend als Soup Dumpling. Je moet ze niet verwarren met de dumplings die in je won ton soep drijven. Xiao long boa is een culinair hoogstandje waarbij het opdienen de soep in de dumpling zit. Het vraagt uiteraard kunde en precisie om dit kleine mirakel voor elkaar te krijgen. Beter gezegd, de soep in het dunne dumpling deeg te krijgen.

Kunstwerkjes

Meestal bevatten de dumplings varkensvlees en daar wordt een stevige (of harde) gelatinehoudende bouillon aan toe gevoegd. Om deze bij kamertemperatuur kneedbare inhoud vouwen culinaire kunstenaars met de hand het uiterst dunne laagje deeg. Razendsnel en altijd met exact twintig vouwtjes. Wanneer men de dumpling stoomt, wordt de inhoud vloeibaar en ontstaat de soep. Zoals gezegd, het netjes en veilig eten ervan is de volgende opgave. Er zijn zelfs varianten die men met een rietje serveert.