Een uitmuntende dag voor een BBQ met de voeten in het Scheveningse zand. Naast de usual suspects, zoals de nodige steaks, grillen we ook een stukje Iberico varken. Mijn persoonlijk voorkeur gaat dan nog steeds uit naar het secreto. Een stukje varkensvlees ergens tussen hals en schouder in (geen kinnebak). Het is al lang niet meer het geheim van de Spaanse slager is. Bovendien hoorde ik laatst dat de correcte Nederlandse vertaling plaatstukje is. Ook dat mysterie is opgelost. Hoop ik.

Secreto

Esta foto de La Corona es cortesía de TripAdvisor

Compota de Cebola

Maar vandaag ga ik voor wat extra, in goed Nederlands de ’extra mile’. Bij restaurant La Rana serveren ze secreto van de plancha als tapa met een huisgemaakte uiencompote. Ingekookt met rode wijn. Zo lekker dat ik er meestal een ’racion’, een klein bordje van bestel. Het is een bekende combinatie uit de Spaanse keuken. Waar Angelsaksen gebraden varkensvlees graag combineren met appels, doen ze dat in Spanje met zoete uiten. Lomo (varkenshaas) con compoto de cebola is een klassieker.

Omdat ik de secreto vandaag boven houtskool grill, varkensvlees kan wel tegen een stootje, ga ik mooie rode uien inkoken met port. Samen met wat balsamico of rode wijnazijn. Dat zoete, gaat hopelijk een perfect contrast bieden aan het gegrilde varkensvlees. Nu al trek in.