Isaan is een regio in het Noordoosten van Thailand, bij de grens met Laos. Net als elke streek van Thailand is het de thuisbasis van fantastische lokale gerechten. De Isaan keuken is echter niet altijd  even toegankelijk, als sommige andere Thaise soortgenoten. Zo eet men lokaal tal van insecten. Het maakt de keuken wat minder geschikt voor buitenlanders, maar ze is niet minder populair in het thuisland Thailand. Desalniettemin is de faam in het westen zeker groeiende. Dat is te danken aan meer gangbare gerechte zoals Thaise Hot Pot (Jim Jum) of Laab Moo, een salade met gemalen varkensvlees en rode pepers. Het bekendste gerecht uit Isaan is echter, geen discussie mogelijk, Som Tam, de pittige salade met groene papaja.


Deze foto van Som Tam Nua is beschikbaar gesteld door TripAdvisor

Som Tam of Green Papaya Salad

Som Tam zet Isaan terecht op de wereldkaart. Het moet ook wel een briljante keuken zijn, als je zoiets lekkers weet te maken met onrijp fruit. Bij mijn weten een unicum in de wereld. Som Tam, internationaal bekend als Green Papaya Salad maakt men van onrijpe papaja, die nog niet geschikt zijn om als fruit te consumeren, maar men wel makkelijk tot slierten of snippers kunnen te raspen. De slierten worden gemengd met pinda’s, tomaat, gedroogde garnalen en chilipepers. De salade wordt aangemaakt met een dressing van knoflook, kapie (Thaise gefermenteerde garnalen), palmsuiker, vissaus en limoensap. Het resultaat is een fantastisch gerecht. dat inmiddels niet alleen geliefd is in Thailand, maar op geen menukaart ontbreekt van Thaise restaurants over de hele wereld. Som Tam serveert men met in combinatie gegeten met kleefrijst (khao niao) en gegrilde kip (kai yang).

Lokale versies

In Isaan zelf, onderscheidt men verschillende versies van hun ‘signature’ salade. Som tam Thai is met een zoetzure dressing de mildste variant. Gecombineerd met rijstnoedels heet dit gerecht Som tan boo pla ra. Tam ba, letterlijk vertaald als de jungle versie, is zeker de meest unieke. Niet alleen door de naam. maar ook door het gebruik van zoetwater slakken.