Het is een kleine, maar prettige trend geworden. De laatste jaren zetten een aantal Nederlandse restaurants in het weekend  een ‘Sunday Roast’ op het menu. In het Verenigd Koninkrijk noemen ze het ook wel Sunday Lunch of Full Roast op het menu. Van oorsprong is deze ‘Roast’ een eeuwenoude traditie uit Groot-Brittannië en Ierland. Het hoofdgerecht kan uit lams- (met mint saus) of varkensvlees (met apple saus en crackling) bestaan. Zelfs gevogelte (met red current jelly) is niet uitgesloten, maar meestal is het rund. De diepe liefde van de Britten voor rundvlees is al eeuwen bekend. Eeuwige nemesis, de Fransman (frogs) noemen de Engelsen niet voor niets ‘Les Rosbifs’. De lijfwachten van het Engelse hof worden liefkozend ‘Beefeaters’ genoemd.

Sunday roast
This photo of the Orchard Bar is courtesy of Tripadvisor

Sunday Roast

Een typische roast is meer een maaltijd dan een gerecht. Eén keer per week roosterden de ‘well-to-do’ een groot stuk vlees in hun haard. De andere dagen van de week verwerkten zij de ‘leftovers’ verder. De minderbedeelden, zeg maar kleiner behuisd en zonder de haard, brachten op weg naar de kerk hun vlees naar de bakker. Daar werd, in de afkoelende ovens, het vlees geroosterd. Zondag was tenslotte de enige dag van de week dat er geen brood in gebakken werd. Bovendien was het in sommige kringen gebruikelijk om te vasten tot aan de kerkdienst. Na afloop haalden de kerkgangers hun kant en klare maaltijd. Om vervolgens meteen het einde van de vastenperiode te vieren.

Vaste bijgerechten

De ‘Roast’ kent vaste disgenoten, door de steevast Britten ’trimmings’ genoemd. Zoals aardappelen (‘roasted’ of puree, ‘mashed taters’), groenten (parsnips of pastinaak, broccoli) en mierikswortel. De alles bepalende ‘gravy’, iets tussen jus en saus in, mag op Zondag niet ontbreken. Ook altijd aanwezig is de hier minder bekende ‘Yorkshire Pudding’. Geen zoet toetje, maar een soort hartige oliebol. Gemaakt van gefrituurd beslag (‘batter’). Waarschijnlijk zijn deze ‘puddings’ in het verleden toegevoegd om de maaltijd wat meer volume te geven. Zonder direct de portemonnee te moeten trekken. Het waren tenslotte grote gezinnen vroeger. Tegenwoordig zijn Yorkshire Puddings een vast onderdeel van de traditie.