De pikante Indiase curry’s zijn populair in het Verenigd Koninkrijk. Dat komt gedeeltelijk doordat Indiase restaurants nog bier verkochten na de traditioneel vroege sluitingstijd van de pubs. Laten we zeggen dat het een bepaald soort klanten trok. Deze late klanten kozen in hun beschonken overmoed de heetste curry van het menu. In het onnavolgbare cockney dialect heet dat even een ‘Johnny Cash’ halen. Vrij naar het liedje ‘Burning Ring of Fire’ en de toilet escapades van de dag na het eten van een te heet gerecht. Ik zal je de gedetailleerde uitleg besparen.

Goan Beef Vindaloo
Bron: www.karanbeef.co.za

Goan Vindaloo

Een van de meeste gekruide versies op het Indiase menu is de bekende Curry Vindaloo. Reuzelekker, maar erg scherp. Net als de meeste curries uit het zuiden van het subcontinent. Het is de regionale curry van de Indiase streek Goa. Al eeuwen voor de Britse Raj, de kolonisatie van India, was deze streek een Portugese kolonie. De Portugese invloeden zijn nog ruim in Goa terug te vinden. In het geloof, de taal en cultuur. Verrassend genoeg is ook vindaloo van oorsprong een Portugees gerecht.

De Portugese Roots

De Portugese handelaren en zeevaarders brachten nieuwe exotische ingrediënten als aardappelen en rode pepers. Ze introduceerden traditionele gerechten uit hun thuisland, zoals een stoofschotel met wijn en knoflook van het eiland Madeira. In het Portugees heet dit gerecht Carne de Vinha d’ Alhos. Eenvoudig vernoemd naar het gebruikte rundvlees en de gebruikte ingrediënten. De lokale bevolking van Goa eigenden zich dit gerecht toe en maakten hun eigen versie. Palmazijn verving de wijn en rode pepers werden toegevoegd. Curry Vinha d’ Alhos was geboren en zo was het nog maar een kleine stap naar Vindalhos of Vindaloo.