Misschien heb je het weleens gegeten, waarschijnlijk op wintersport in de Franse Alpen. Tartiflette is het ultieme comfortfood, na een dag inspanningen in de kou en sneeuw. Letterlijk een berg gesmolten kaas, met middelgrote aardappelen, witte wijn, uien uiteraard, blokjes bacon – lardons fumés – en crème fraîche om het af te maken. Je bent tenslotte maar een keer op wintervakantie. Het geheel wordt in een schaal afgebakken totdat de gesmolten kaas bruin wordt. Men dient het traditioneel bloedheet op, zo uit de oven. En serveert het met een glas witte wijn en een groene salade. Onweerstaanbaar en dat was nu ook net de bedoeling.

Tartiflette

Tartiflette is, laten we zeggen, niet helemaal spontaan ontstaan. De naam is dan wel afgeleid van tartiflâ, wat aardappel betekent in het lokale dialect. Tartiflette is grotendeels bedacht door het lokale kaassyndicaat in de jaren tachtig. Uiteraard om van hun overtollig kaas af te raken. Dat was de Zwitsers met hun fondue tenslotte ook gelukt. Wij hadden vroeger een boterberg, in de Savoie hebben ze naast echte bergen ook een kaaspiek. Het recept is lichtjes afgeleid van de lokale pela, een lokaal gerecht dat restjes aardappelen oppiepte met lokale kaas en uien. Lang niet zo appetijtelijk en zeker niet zo commercieel als tartiflette.

tartiflette
By © Benoît Prieur / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0,
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=95436241

Reblochon

De geprefereerde lokale kaas heet reblochon, die dan weer door een alpenboer is ontwikkeld om de belasting op melk te ontduiken. Die kaas kon hij tenslotte in zijn kelders verbergen. Tegenwoordig moet reblochon minimaal 15 dagen rijpen in de departementen van Savoie of Haute-Savoie. De licht oranje korst is eetbaar. Wel zo handig, dan kan hij zo over de aardappelen. Ze hebben ook overal over nagedacht, daar in die Franse Alpen. In de zomer zeker niets te doen. Behalve koeien melken.