Het is niet niks zo’n hittegolf. Als archetypische Italiaan zou je bijna de lust in je traditionele espresso ontgaan. Maar het is en blijft een creatief volk, daar in de laars. Ze gooien gewoon een ijskoud bolletje ‘gelato’ in hun koffie. IJs is tenslotte een van die andere specialiteiten van de Italianen. Wij zouden de twee gewoon bij elkaar gooien. In het openlucht museum Florence maken ze er weer een heel ritueel en kunstwerk van.

Affagato van Vivoli

De befaamde affagato van Gelateria Vivoli (Via Dell’Isola delle Stinche 7r, sinds 1929) is een genot voor alle zintuigen. Met een romige mondgevoel en een lust voor het oog. Affogato is afgeleid van affogare, wat Italiaans is voor verdrinken. Het is dan ook niet meer van bolletje vanille-ijs overgoten met een hete espresso. Bij Vivoli koelen ze wel eerst de kopjes en vullen die vervolgens met een badje van ijs. Zodat het ijs geleidelijk in de koffie drupt. Dat eet niet alleen wat makkelijker (met een lepeltje), het ziet er adembenemend lekker uit.

Affogato, geen Advocaat

Drinken met een lepeltje? Romig en een enigszins overeenkomende naam, ik moest direct aan ons advocaatje met slagroom denken. Maar dat blijkt geen familie of een Noordelijke variant, maar heeft een verrassende oorsprong in Brazilië. In de 17de eeuw ontdekten Europeanen een drankje op basis van avocado dat ‘abacate’ heette bij stammen in het Amazonegebied. Dit avocadodrankje zou via de Antillen door zeelui Nederland hebben bereikt. In 1828 verving distillateur J.G. Cooymans de exotische avocado door romige eieren en doopte het advocaat.