Farinata betekent in het Nederlands gemaakt van meel. Ceci zijn kikkererwten. Dit gerecht is niet meer of minder dan een kikkererwtenpannenkoeken uit Ligurie, de streek rond Genua. Het is geen uniek gerecht. Eenvoudige pannenkoeken of flatbreads van kikkererwten vind je overal rond de Middellandse Zee. Simpelweg omdat ze heerlijk zijn. Eigenlijk is de befaamde Indiase Roti, die via Suriname ons land bereikte ook een pannenkoek van kikkererwtenmeel.

Farinata

Deze eenvoudige pannenkoek kent een lange geschiedenis, die niet erg secuur is vastgelegd. Het mooiste ontstaansverhaal gaat terug naar de Romeinse tijd. Rondzwervende Romeinse soldaten zouden de eerste farinata op hun schilden hebben gebakken of roosteren. Net als het Romeinse rijk verspreidde dit gerecht zich eerst over Italië en later tot buiten de landsgrenzen.

farinata
By Samuele Silva – Farinata

Talloze Aliassen

In het lokale ligurische dialect noemt men farinata ook wel fainâ. Op Sardinië zegt men fainè, terwijl men in Uruguay en Argentinië dankzij de talloze Italiaanse immigranten het net weer even anders als fainá kent. Hoe ze deze pannenkoek ook noemen, hij is razend populair. Toscanen spreken over cecina, gemaakt van kikkererwten. Of noemen het Torta di Ceci. Dichter bij grens, in Nice en eigenlijk de hele Côte d’Azur, is men zo verknocht aan farinata dat men het heeft geannexeerd. Het staat lokaal bekend als socca. Alleen in Marseille noemt men een iets dikkere variant Panisse.  

Bereiding

Er zijn nogal wat aliassen voor een uiterst eenvoudig gerecht. Je hebt uiteraard kikkererwtenmeel nodig, volgens Gilles van Loo, de recensent van het Parool krijg je het beste resultaat met Gram Flour van TRS. De bereiding is eenvoudig. Giet 200 gram meel in een kom, voeg al roerend een snuf zout en 600 gram water toe. Zet de kom een paar uur afgedekt weg. Verwarm de oven voor op 240 graden. Giet een scheutje olijfolie in een koekenpan met een dikke bodemen plaats de pan in de oven. Wacht een paar minuten tot de olie heet is. Roer een scheutje olijfolie door het beslag. Giet ongeveer vier milli­meter beslag in de warme pan, zet terug de pan terug in de oven en na een minuut of 25 de bovengril kort aan zodat de farinata mooi kleurt.

Serveren

Laat de farinata een paar minuten afkoelen. Men kruidt Farinata soms met verse rozemarijn, en uiteraard met wat zeezout . Traditioneel wordt farinata in onregelmatig gevormde driehoekige plakjes gesneden en gegeten, zonder beleg, op kleine bordjes met optioneel wat zwarte peper.