‘The Curvy Queen of Caracas’ klinkt misschien als de laatste Piratenfilm met Johnny Depp, maar het is Venezuela’s favoriete snack. ‘Reina Pepiada’, zoals dit broodje in het Spaans heet, werd zo genoemd ter ere van de eerste Miss World van Zuid-Amerikaanse bodem. De voluptueuze Susana Duijm werd in 1955 tot werelds mooiste gekroond. Een eer die sindsdien in Venezuela, hoger wordt ingeschat dan het winnen van de Nobelprijs. Dat blijkt wel uit het feit dat er een (nationale) snack naar vernoemd is.

Bron: https://comida.uncomo.com

Arepa

Arepas zijn ongerezen broodjes uit Venezuela en Columbia. Het lijkt nog het meest op een kruising tussen een pita en een bapao. Het basis bestandsdeel is wit maismeel. Het merk P.A.N is tegenwoordig overal verkrijgbaar in Nederland, zelfs bij de Albert Heijn. Ze schijnen verrassend makkelijk thuis te maken te zijn. Vaak worden ze gevuld met gegrild vlees, maar verreweg de populairste versie is de voornoemde ‘Reina Pepiada’. Deze versie wordt gevuld met tot draadjes getrokken kip en een mengsel van avocado, mayonaise, knoflook en koriander.

Exotisch streetfood

Arepa heeft inmiddels enige bekendheid verworven als ‘streetfood’ in de VS. Met name door de populaire kar van de ‘Arepa Lady’ in Jackson Heights NY. Door het succes heeft ze inmiddels een restaurantje onder dezelfde naam kunnen openen. (Queens: 79th and Roosevelt). Mede door de grote populariteit van de avocado, zijn de eerste Arepas inmiddels, zij het voorzichtig, in het immer trendy Amsterdam gesignaleerd. Arepa shop Amsterdam opent slechts één zaterdag per maand haar deuren.