Eigenlijk is deze Arnold Bennett Soufflé natuurlijk gewoon een omelette. Maar dat vonden de uitvinders van dit gerecht waarschijnlijk niet Frans of chique genoeg klinken. Deze soufflé is dan ook ontstaan in de befaamde Savoy Grill van het gelijknamige hotel. Voor asceten, het – of beter the – Savoy is een van de twee buitencategorie hotels van Londen – die andere is tegenwoordig the Ritz – en geliefde pleisterplaats van Internationale sterren. The Savoy was het geesteskind van Richard d’Oyly Carte. Die naam zegt je waarschijnlijk niets, maar in zijn tijd – laat 19de eeuw – stond hij bekend als impresario en manager van het vermaarde musicalduo Gilbert and Sullivan. Voor wier voorstellingen d’Oyly Carte het vermaarde Savoy Theater aan de Londense West End liet bouwen. 10 jaar later – 1889 – volgde een gelijknamig hotel vlak ernaast, aan de fameuze ‘Strand’. Beide werden een groot succes.

The Savoy en Auguste Escoffier

Met het Savoy wilde Richard d’Oyly Carte de perfecte thuishaven creëren voor zijn internationale sterren. Kosten noch moeten werden gespaard. Zo was het Savoy niet alleen het eerste Londense hotel met een lift en elektrische licht op alle etage, voor het restaurant werd niemand minder dan de legendarische Auguste Escoffier ingehuurd. Een andere bekende naam César Ritz deed trouwens het management. Escoffier spreidde zijn gebruikelijke magie ten toon in de keuken. Tijdens zijn tijd aan de kachel van the Savoy creëerde hij tal van klassiekers. Vaak vernoemde hij die naar de befaamde clientèle. Zoals Toast en Peche Melba. Twee gerechten vernoemd naar Nelly Melba, toentertijd een befaamd Australische zangers. Of fraises à la Sarah Bernhardt, een dessert van in ananassap en curaçao likeur gemarineerde aardbeien.

Souffle Arnold Bennett
Bron @noseychef.com
https://noseychef.com/2019/04/08/omelette-arnold-bennett/

Arnold Bennett Soufflé

Het was echter een opvolger van Escoffier, chef Jean Baptiste Virlogeux die het echte ‘signature dish’ van the Savoy creëerde. Ter ere van vaste gast, Arnold Bennett, een inmiddels enigszins vergeten schrijver, creëerde hij een omelette met gerookte schelvis en – cheddar – kaas. Die witvis was een geliefd ingrediënt van Arnold Bennett, die twee van zijn boeken in het Savoy situeerde. Bovendien bestelde hij ‘zijn’ omelette te pas en onpas op de vele reizen die hij maakte. Al met al bleek het prima marketing voor zowel the Savoy als dit niet extreem luxueuze gerecht. Tegenwoordig zwaait de Britse sterrenchef Gordon Ramsay de scepter in the Savoy Grill. Hij voerde bij zijn aantreden een grote renovatie door in het restaurant, maar hield de Arnold Bennett Soufflé op de kaart. Voor wie het uit wil proberen, staat hier het officiële recept.