Ik heb een nieuwe ’guilty pleasure’, de Dosa. Uiteraard meer een ingeburgerde term, dan iets waar ik me echt schuldig over voel. Misschien is het als verstokte carnivoor, wel enigszins verrassend dat ik verslaafd aan een vegetarisch gerecht ben. Maar ik ben niet de eerste pleitbezorger van deze Zuid-Indiase snack uit. Duizenden backpackers gingen mij, al dan niet om budgetaire redenen, voor. Logisch ook, ik denk dat je zelfs in India weinig lekkerders kan kopen voor een Euro.

Saravanaa Bhavan

Mijn nieuwe appetijt valt niet toevallig samen met de opening van een filiaal van de Indiase keten Saravanaa Bhavan (noordeinde 123) in Den Haag. Naast een wel heel bijzonder geschiedenis (inclusief crime passionnel door de CEO) hebben deze restaurants nog meer unieke kenmerken. Ondanks de grootte, met meer dan 160 vestigingen is het een van de grootste vegetarische ketens, heeft iedere vestiging een echte chef in dienst. Vewacht dan ook geen fastfood, maar authenthiek Indiaas eten. De opening van een eerdere vestiging in Amsterdam was een doorslaand succes. Bij klant en critici gelijk. Het resulteerde in een lovende recensie in het Parool en lange rijen voor de deur.

Dosa

This photo of Cafe CSM is courtesy of TripAdvisor

Dosa of Dosay

Hoewel Saravanaa Bhavan 400 vegetarische gerechten op de kaart heeft staan, is het ongekroonde koning van de Dosa (ook wel als dosay gespeld). De dosa is een grote pannekoek (met een omvang groter dan een LP, nog net geen fietswiel) op basis van rijstmeel, zwarte linzen en water. Met de dikte van een klassieke Franse Crepe, neigt de smaak meer naar een Galette. Niet zoet, maar zoutig en hartig. Een dosa komt altijd met een topping. Dat kan vlees zijn, maar is vaker groente. Dat maakt de Dosa niet alleen glutenvrij maar ook nog eens veganistisch. Zo is de bekendste de zogenaamde Masala dosa waarbij de topping uit aardappelen, die zijn gekruid met die andere Zuid-Indiase favoriet, Masala, een kruidenmengsel of curry. Om het vegetarische feestje compleet te maken krijg je bij Saravanaa Bhavan verschillende chutneys meegeleverd, zoals kuzhambu (op basis van kikkererwten) en kootu (met linzen).

PS

Uit ervaring weet ik dat niet iedere lezer mijn liefde voor de Indiase keuken deelt, maar volgens mij is Saravanaa Bhavan een prima gelegenheid om deze wereldkeuken (nog) een keer uit te proberen. Want ze kunnen in India toveren met groenten en kruiden. Ik at er een vegetarische curry, die makkelijk mijn top 3 van memorabele gerechten van dit jaar binnen schoof.