Ik wil niet klagen. Maar het enige minpuntje van deze heerlijke lange zomer is dat er wel heel veel gegrild vlees op mijn bord belandt. Mijn favoriete BBQ gerecht van dit jaar is dan ook geen steak, maar vis. Tonijn om precies te zijn.Tonijn heeft slechts één nadeel, het slaat nog snel door en wordt dan droog. De beste oplossing voor dit probleem is een groot stuk te  kopen en het te delen met je beste vrienden. Persoonlijk vindt ik slechts één bereiding van tonijn lekkerder dan sasimi, dat is kort gegrild. Net als de Japanse ’tataki’ van de teppanyaki (bakplaat) , maar dat zijn vaak van die kleine stukjes. De beste manier om tonijn te grillen, is om een heel stuk, zeg tegen een kilo, dun in te smeren met olie en in zijn geheel op de hete grill te leggen. Wanneer de buitenkant bruin begint te worden, draai je het stuk om. Net zo lang tot het hele stuk rondom een dun korstje heeft.

tuna
https://www.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g187064-d9752469-i284625333-Nami_Sushi-Lancaster_Lancaster_District_Lancashire_England.html

Wanneer het stuk tonijn te dun is voor bovenstaande bereiding, adviseer ik om de tonijnsteak slechts aan één kant te grillen. Zodat je een ‘one-side-roasted tuna’ krijgt. In beide bereiding verkrijg je ’the best of world’: een echt BBQ gerecht, gecombineerd met de malsheid van sashimi.

Tonijn met Ponzu Shoyu

Marineren is naar mijn smaak niet nodig, een beetje zeezout voldoet. Wel vind ik het lekker en zomers om de tonijn met Ponchu te serveren. Ponzu is een eenvoudige Japanse saus die gemaakt wordt door Japanse rijstewijn (Mirin) met rijstazijn, gedroogde tonijn vlokken (bonito flakes, in iedere toko te koop) en zeewier langzaam te verwarmen op een laag vuur. Nadien wordt het mengsel gezeefd tot het weer een dunne vloeistof is, waarna er citrus voor de frisheid wordt toegevoegd. In Japan gebruikt men daar de kostbare Yuzu voor (qua smaak een hybride van mandarijn en citroen). Je kan dan ook gewoon het minder subtiele citroensap toevoegen. Voor de gegrilde tonijn, raad ik aan om de Ponzu met Japanse Sojasaus te mengen (zoals Kikkoman). Dit mengsel wordt in het land van de rijzende zon ponzu shoyu genoemd. Het resultaat is een frisse zomerse begeleider bij dit toch al smakelijke gerecht.