Langzaam richting het BBQ seizoen, ik begin sterk te verlangen naar een vers visje van de grill. Zo uit de Noordzee. Vandaag hebben we het over gekruide verse makreel. Ikan Pepesan of Pepesan Ikan, zoals ze in Indonesië zeggen. Ikan betekent vis. Pepes is de bereidingswijze in bananenblad. Die geldt overigens niet alleen voor vis. Het kan ook met vlees, inktvis, garnalen of kip. De oorsprong ligt in West-Java, in de zogenaamde Sundanese Keuken. Maar al eeuwenlang gebruikt men deze techniek door heel de Archipel.

Ikan Pepesan
By Gunawan Kartapranata – Own work, CC BY-SA 3.0,

Polyvalent

Bananenblad geeft niet alleen een licht aromatische smaak af, het is het Aziatische antwoord op bak- en pakpapier. Erg handig, want het oogt niet alleen mooi, maar elk gerecht komt met een eigen placemat. Bovendien houdt het je grill schoon. Handig als je direct erna nog een volgend gerecht wil bereiden. Voor het beste resultaat verwarm je de bananenbladen tijden de voorbereiding eerst even in lauw water of de oven. Anders splitsen ze bij het vouwen.

Ikan Pepesan

De schoongemaakte en gespoelde makreel wordt, met staart en al, gemarineerd in een complexe boemboe. Deze typisch Indische smaakmaker bevat de volgende ingrediënten uit de toko, sjalotten, groene lomboks, knoflook, rode lomboks, laos, kunyit (kurkuma), kemirie nootjes – candle nuts, de essentiële smaakmaker van Hawaiiaanse poke – gember (djahé), citroenblad wat zout, suiker en limoensap naar smaak. Je stampt deze ingrediënten in een vijzel (tjobèk) tot het een pasta is. Vul de schoongemaakte en gespoelde makreel met de boemboe en smeer ook de buitenkant in. Vervolgens pak je de visjes in een bananenblad en zet de zijkanten vast met cocktailprikkers. Minder dan een half uurtje op een niet te hete grill. Selamat Makan, laat het voorjaar maar komen. Lekker met een ijskoude Bintang, maar Ik drink er het liefst een caipirinha bij.