Er is bijna geen land in de wereld te vinden die geen eigen stoofschotel in het repertoire heeft. Eén van de bekendste komt uit Hongarije. Uiteraard de good-old goulash. Deze stoofschotel onderscheidt zich van veel andere soorten door de toevoeging van rode paprika’s. Een ingrediënt dat in de 19de eeuw alleen bij Hongaren geliefd was. Dit nationale gerecht zou ontstaan zijn op de pampa’s waar lokale ‘gulyas’, herders of stoerder cowboys, gekruid en zongedroogd vlees meenamen in speciale zakken. Ze kookten dat vlees in een zogenaamde heksenketel (of Dutch Oven), de bogrács, boven open vuur. Deze oervorm kon nog geen paprika bevatten. Simpelweg, omdat deze pas in de 16de eeuw door de Spanjaarden uit de Amerika’s werden geïmporteerd.

goulash

Deze foto van Pushkin Restaurant is beschikbaar gesteld door TripAdvisor

Goulash of Pörkölt

Vreemd genoeg noemt men in het thuisland de stoofschotel die wij Goulash noemen anders. Namelijk Pörkölt of na toevoeging van zure room Paprikás. Chicken Paprikash is dan weer een bekend gerecht in de Verenigde Staten. Wanneer je in Boedapest een originele ‘Gulyás’ bestelt, krijg je een soep geserveerd. Met weliswaar dezelfde ingrediënten, maar aanzienlijk dunner. Inmiddels is de westerse variant van Goulash zo gewoon worden, dat het inmiddels zelfs een beetje in de verdomhoek zit. Niet exotisch meer. Naar mijn mening onterecht, in de herfst is het nog steeds een van mijn favoriete stoofschotel.

Kort recept voor Goulash

Smelt wat boter en olijfolie in een gietijzeren braadpan met dikke bodem. Voeg fijngesnipperde uien toe en bak ze aan tot ze bruin beginnen te worden. Verwijder de pan van het vuur en meng gerookte paprikapoeder door te uien. Zet de pan terug op het vuur en voeg (6 ons in blokjes van een dikke cm) sukade of nekvlees en 5 teentjes fijngehakte knoflook toe. Braad het vlees in ca. 10 minuten aan. Voeg 3 gesnipperde rode paprika’s toe en kook een additionele 8 minuten. Voeg nu gehakte wortel en tomaten, aardappels, runderbouillon, laurierbladen peper en zout  toe. Verlaag het vuur en laat sudderen (minimaal 40 minuten, beter 3 uur) tot de gewenste consistentie. Eventueel kan er zure room worden toegevoegd om de goulash nog verder in te dikken. Traditioneel wordt Goulash met rijst geserveerd, maar persoonlijk prefereer ik Turks brood of spaghetti.