What’s in a name? Bij Mongolian Beef zijn dat in ieder geval een aantal onjuistheden. Uiteraard bevat dit gerecht biefstuk, anders zou het een leugen zijn. Wel heeft het niks met de Mongoolse keuken te maken en weinig met BBQ. Het is ontstaan in Taiwan en bevat zelfs geen typische ingrediënten uit Mongolië.

Mongolian Beef
By Craig Dugas – Flickr: Mongolian Beef,
CC BY-SA 2.0,
http://CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=13363574

Op de vlucht voor het communisme opende Wu Zhaonon in 1951 in Taiwan een kraampje om zijn eigen gerechten te verkopen. Hij wilde zijn stijl oorspronkelijk Beijing BBQ noemen. Maar een vernoeming naar zijn geboortestad lag in deze roerige tijden – te – gevoelig. De communisten hadden net van Beijing hun hoofdstad gemaakt. Hij opteerde daarom noodgedwongen voor ‘Mongolian BBQ’. Een veilig alternatief, Mongolië was geen brandhaard. Niets om je vingers aan te branden. Wu Zhaonan’s specialiteit was het grillen op een kokendhete ronde grillplaat. Die de 300 graden aantikte. Een uitvinding van Wu, ook weer niks Mongools aan en voor de ware purist eigenlijk ook geen BBQ.

Mongolian BBQ

Desalniettemin sloegen de gerechten van Wu Zhaonan aan. Hij werd de ’talk of the town’. Bekendheden en politici frequenteerden zijn kraampje alsof het een sterrenzaak was. Groot succes lonkte, totdat zijn kraampje wegspoelde tijdens een overstroming veroorzaakt door een typhoon. Wu Zhaonon verdronk bijna in dezelfde storm en keerde nooit meer naar zijn stek terug. Grap van dit best wel tragische verhaal is, dat hij een nieuwe carrière begon als komiek. Met succes.

Mongolian Beef

En Mongolian beef? Je mag uiteraard geen complexe gerechten verwachten van een grapjas. Het zijn gegrilde reepjes bavette – flank steak – met lente-ui en gegrilde groenten als kool, broccoli en paddestoelen. Geblust in Shaoxing wine – of wat water met maizena- en geserveerd op witte rijst. Lekker genoeg, om serieus populair te worden. Vele imitators volgden, restaurants met namen als Genghis Khan, Great Khan en Heavenly Khan maken tot op de dag van vandaag goede sier met Wu’s creaties en een Mongoolse facade. De faam van Mongolian beef en de bijhorende BBQ bereikte zelfs de Verenigde Staten. Wu Zhaonan volgde naar wat zijn nieuwe thuisland werd. Waar hij pas onlangs overleed op uiterst respectabele leeftijd.