Het zonnige eiland Mallorca vormt een streek op zichzelf. Met een cultuur ingeklemd tussen de Spaanse en Catalaanse, kookt het onaangedaan haar eigen potje. Typische streekgerechten, als sobrasada, eigen empanadas en Caldereta de Llagosta, een stoofschotel van lokale kreeft (ik kom er op terug) maken het kleine Mallorca tot een volwaardige regionale keuken.

Tumbet Mallorquin

Een ander streekgerecht is tumbet, dat op het eerste gezicht wel wat weg heeft van de bekendere Franse ratatouille (in een gewijzigde samenstelling). Het is een combinatie van aubergine, rode paprika’s en aardappelen. Vervolgens gaart men deze groente in sofritto, de typisch dikke Zuidelijke tomatensaus. Een veelzijdig gerecht, dat bijvoorbeeld als ontbijt wordt geserveerd met een spiegelei erop.

Het is een uiterst eenvoudig gerecht, bijna geen blogpost waard. Ware het niet, dat het perfect combineert met lamsvlees. Niet toevallig de favoriete bron van proteïne op dit toeristeneiland. Op Mallorca wordt lam zelfs verkozen boven het op het vastenland zo geliefde varken.

Lamsvlees met Tumbet

Kort Recept

Bak schijfjes aardappelen in ruim olijfolie (bijvoorkeur geen virgin olie) bruin. Dep ze droog met keukenpapier en bestrooi met zout en peper. Bak plakken aubergines in (dezelfde) olijfolie aan en laat ook deze goed uitlekken op keukenpapier. Nu zijn de repen paprika aan de beurt, gaar deze in olijfolie op een lager vuur (ongeveer 25 minuten). Maak in de tussentijd in een andere pan de soffrito. Begin door de uien in 10 minuten langzaam zacht te garen. Voeg hieraan tijm, oregano, laurierblad en knoflook toe. Voeg kort daarop twee blikken tomaten doe en laat de saus een klein half uurtjes zachtjes koken (af en toe roeren is aanbevolen) tot de saus wat ingedikt is. Verwijder de grofste kruiden en breng op smaak met zout en peper. Leg een laag aardappelen in een ovenschaal, vervolg met een laag paprika en daarop de aubergineplakken. Bedek alles met tomatensaus. Zet de ovenschaal in een voorverwarmde oven (ca. 180 graden).

Bak de lamskoteletten in een koekenpan kort aan, tot ze nog rose van binnen zijn. Haal na 25 minuten de ovenschaal uit de oven en serveer de koteletjes op de tumbet.