Koreaanse Grill restaurants zijn deze dagen een prima alternatief voor de verstokte carnivoor. Bij gebrek aan zomer’s weer, kun je er namelijk gewoon binnen barbecuen. Een kleine metalen grill zit in de tafel ingebouwd, het gasflesje hangt eronder. Op deze tafelgrill bereid je een ruime keuze aan rund- en vlees, vis of garnalen. Hoewel de keuze in Nederland nog wat beperkt is, is Koreaanse BBQ ook hier duidelijk in opkomst. Dit jaar zou definitieve jaar van de doorbraak kunnen zijn. De Koreaanse keuken is zelfs voor Azie uniek en nauwelijks met die van omliggende landen te vergelijken.

Opvallend genoeg zijn de bestaande Koreaanse restaurants in Nederland op het Internet makkelijk te vinden omdat ze praktisch allemaal het woord Kimchi (Kimchi, Kimchi house of Kimchi palace) in hun naam voeren. Uiteraard vernoemd naar Korea’s bekendste gerecht, gemaakt van gefermenteerde kool.

Bulgogi

Koreaanse BBQ is al een grote hit in steden met een grote Koreaanse gemeenschap als New York, L.A. en Berlijn. Het bekendste Koreaanse gerecht voor op de grill is ongetwijfeld Bulgogi. Letterlijk vertaald betekent dat ‘vuur vlees’ (bul is vuur en gogi betekent vlees). Van oorsprong is het een specialiteit uit de tegenwoordig Noord-Koreaanse Pyongan regio. Pas in 1945 werd bulgogi door vluchtelingen voor de Japanse bezetting geïntroduceerd in de hoofdstad Seoel en groeide uit tot een nationaal gerecht.

Gemarineerde Ribeye

Bulgogi is dungesneden (lende)biefstuk, bijvoorbeeld plakjes ribeye, die eerst wordt gemarineerd in een samengestelde saus van perensap, gember, knoflook, sojasaus, suiker, sesam, olie en gojucharu (vlokken van lokale rode pepers). De dunne plakjes worden kort gegrild of gebakken. Vaak wordt bulgogi geserveerd met slabladen, waarin men het vlees behoort te rollen om het rolletje vervolgens met de hand op te eten.

Bulgogi

Deze foto van YOKIYO is beschikbaar gesteld door TripAdvisor