Wie wel eens wat van mij leest, zal het snel duidelijk zijn dat ik geen vegetariër ben. Maar hulde wie hulde toekomt, in het Zuiden van Frankrijk kunnen ze toveren met groente. Dat heeft niet alleen met de Franse kookkunst te, maar ook met liefde voor het product en het aanwezige terroir. Denk aan Ratatouille, Pissaladiere, Salade Niçoise of Sauce Antiboise. De Provence is blijkbaar een perfecte plek voor vele groenten. Ze smaken ter plekke gewoon beter.

Pan Bagnat

This photo of L’Anisette is courtesy of TripAdvisor

Brood dat Baadt

In Nice belegt men zelfs een lokale sandwich met groente. Pan Bagnat is Niçard, het lokale dialect, voor het beschaafd Franse ‘Pain Baignant’ ofwel badend brood. Nu eens geen complete maaltijd maar een frisse salade op een broodje. Dat brood is vaak een ‘semolina’ (Italiaanse bol), Nice tenslotte ligt dichtbij de grens. Maar goed stokbrood werkt uiteraard ook. Het hele brood wordt belegd met tenminste tomaat, radijs, olijven, augurk, paprika, ui en basilicumblaadjes. Als finishing touch wordt deze sandwich afgetopt met een artisjokhart en overgoten met een eenvoudige vinaigrette van rode wijnazijn en olijfolie. 

Pan Bagnat

Je raadt al dat venters het laatste ingrediënt, de vinaigrette, ruim gebruikem. Pan Bagnat blijft tenslotte brood dat baadt. Er zijn verstokte carnivoren die in lijn met de lokale salade een vlokje tonijn, ansjovis of een hardgekookt ei toevoegen. En eerlijk gezegd zijn het er best veel. Maar de eiwitten mogen nooit overheersen en zijn absoluut geen must. Wel drukken de inwoners van Nice het broodje traditioneel aan, door er gewicht op te plaatsen. Anders is die hele groentekraam moeilijk mee te nemen en onmogelijk om op te eten.