President Emmanuel Macron bezwoer verleden week zeker niet toevallig dat de Fransen in Juli en Augustus weer in eigen land op vakantie mochten. De Neo-Napoleon zei nog net niet moesten, maar de Fransen hebben in deze casu weinig druk nodig. In het drukke en hete Parijs van voor corona ging je zomers toch al niet barbecueën maar op vakantie. In de mooie zomermaanden worden de Parisiens gegrepen door het gevoel dat ze de stad moeten verlaten. Je bent dan een ‘juilettiste’ of een ‘aoûtien’, afhankelijk van de maand dat je op vakantie gaat. De bevolking pakt zijn biezen en de autoroute. De Franse hoofdstad is praktisch uitgestorven.
La Provence
Ongelijk kan je ze niet geven. Eigenlijk zijn er maar drie woorden nodig om het paradijs te beschrijven, Zomer in Frankrijk. De mooie Provence en het lommerrijke bestaan ter plaatse maken het een favoriete bestemming voor iedereen. Niet in zijn minst de Fransen zelf. Toevallig of niet, deze streek is ook nog eens de moes- en kruidentuin van Frankrijk. Lokale gerechten maken er dankbaar gebruik van. Ze zijn eenvoudig, maar smaakvol. Met een gebalanceerd gebruik van kruiden. Uiteraard is de klassieke Provençaalse kip er één van. Het is een eenpansgerecht gerecht, een soort snelle stoofschotel. Precies wat een vakantiemaal nodig heeft.
De Franse slag
Je moet nog wel een keer de tuinstoel uit om een kip op te scharrelen. De Franse variant, Poulet Fermier, is altijd wat minder opgeblazen en wat vleziger. Dat draagt bij aan een wat stevigere saus. Er is geen vast recept, alleen de Franse slag en wat ongeschreven uitgangspunten. Je plukt tenslotte wat er in de tuin groeit. Knoflook, uien en zwarte peper zijn noodzakelijk. Tomaten ook, met de kanttekening dat deze in Frankrijk bij voorkeur gepeld worden. Schiet niet door met kruiden, veelal is platte peterselie voldoende. Rozemarijn kan ook, zwarte olijven zijn welkom. Het is handig om aardappelen toe te voegen. Zo is het direct een maaltijd. Uiteraard moet er wat alcohol worden toegevoegd, het is tenslotte Frankrijk en vakantie. Rode of Witte wijn kan allebei, maar voor de echte Provençaalse touch is Pastis de beste keuze. Echte Poulet Provencal au Pastis.
Kort Recept Poulet Provencal au Pastis
Snij de kip in 8 tot 10 stukken, braad deze aan in een gietijzeren braadpan. Draai de kip slechts 1 keer om wanneer hij bruin begint te worden. Haal de kippenstukken uit de pan, verwijder het overtallige vet uit de pan en deglaceer de bodem met een flinke scheut pastis. Voeg 2 gepelde tomaten (in stukjes toe) en leg daarna de kip terug in de ban. Voeg de knoflook, nog een scheut Pastis en een kopje water toe. Laat de pan op een laag vuur 15 minuten sudderen voor je aardappelschijfjes van een centimeter dik toevoegt. Het is nu ook de tijd om een hand fijngesneden peterselie (bewaar wat voor de garnering) en zout naar smaak toe te voegen. Laat het geheel zo’n 25 minuten door sudderen, zonder deksel op de pan totdat de aardappels en kip gaar zijn. Zak terug in je tuinstoel.