Confit de Canard is het ideale gerecht voor de luie thuiskok. Een die toch wat bijzonders op tafel wil zetten. Een gerecht met culinaire Franse allure en de bijhorende slag. Je koopt het tegenwoordig in elke supermarkt. Of leuker nog, je gooit gewoon de achterbak vol met wat blikken uit de Franse Hypermarche wanneer je terug rijdt van je zonnige Mediterrane vakantie. Win-Win heet dat.

Confit de Canard

Confit de Canard zijn gekonfijte eendenboutjes. Eigenlijks zijn het ‘leftovers’. Prima gevogelte, dat overblijft bij de productie van Foie Gras en Patés. Dit eendenvlees, een specialiteit uit de Dordogne, gaart men ter plaatse langzaam in hun eigen vet. De gegaarde eendenbouten blikt men vervolgens in te samen met dat zelfde vet. Het blijft daardoor heel lang houdbaar. Vroeger was inblikken een noodzaak. Als voorraad voor koude en schamele tijden. Confit komt tenslotte van het franse werkwoord ‘confire’ wat conserveren betekent. Tegenwoordig gebeurt het konfijten meer voor de smaak.

Confit de Canard

This photo of 36 Le Cosy is courtesy of TripAdvisor

Je kan de confit natuurlijk ook zelf maken. Je kruidt de verse eendenboutjes met zout, peper en kruiden als tijm, knoflook, sjalotjes en laurierblad. Traditioneel gaart men de boutjes 24 uur in een koperen pot. Net zolang tot het vet het vlees bedekt. Door de lange kooktijd, maakt men de echte echte confit alleen nog in restaurants. Zo kan ik bijvoorbeeld Le Cafe in Den Haag aanbevelen, wiens versie door een tafelgenote eens als memorabel werd omschreven.

Bereiding

Wanneer je per se thuis wilt eten, zijn blikken het juiste alternatief. Wanneer je aan de slag gaat met confit kan het gesloten blik het beste eerst worden opgewarmd in een grote pan op een middelhoog vuur.  Verwarm het blik langzaam, zonder het water te laten koken. Zo smelt het gestolde vet, waarin de eendenbouten worden bewaard. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Open het blik en verwijder de boutjes voorzichtig, ze vallen snel uit elkaar. Plaats de confit met het vel naar boven onder de grill van een voorverwarmde oven (200 graden). De confit is klaar als de huid knapperig is geworden. Serveer de Confit op een bergje van die smakelijke Puy linzen. Of beter nog met Pommes de terre Sarladaise’. Dat zijn aardappeltjes (ratte) gebakken in eendenvet. Dat zat toch al in het blik zat. Weer win-win.