Saint-Amour is met slechts 325 hectare op Chénas na de kleinste Cru van de Beaujolais. Hoewel de omstandigheden en het terroir perfect is voor de Gamay druif, levert dit welvarende en aangeharkte wijngebied veel matige jonge wijn op. Saint-Amour heeft namelijk een luxe probleem. Door de romantische naam kent wijn uit deze streek een enorme omzetpiek rond Valentijnsdag. De druiven uit Saint-Amour worden daarom in veel gevallen anderhalve maand te vroeg geplukt en de winterse temperatuur is ook nog eens vaak te koud om wijn te bottelen. Dat geeft een extra risico van oxidatie.

Eerherstel voor de Beaujolais

Terwijl omliggende gebieden als Fleurie en Morgon keihard werkten aan een betere – vaak biologische – naam om de teruglopende omzetten het hoofd te bieden, verkocht men in Saint-Amour hun wijn toch wel. Zeker rond valentijn, terwijl de naam niets met liefde te maken heeft. Het is een verwijzing naar de lokale heilige Amor, een Romeinse soldaat die in de vierde eeuw missionaris werd. Resultaat is dat de producenten uit dit gebied in glanzende Range Rovers rijden en de Buren in afgetrapte en roestige oude 4X4s. 

Saint-Amour

Perfecte wijn voor het naderende voorjaar

Gelukkig zijn er een aantal producenten, die de ideale omstandigheden wel omzetten naar mooie wijn. Bijvoorbeeld Jean-Paul Brun, Georges Duboeuf of Joseph Drouhin. Het zijn helderrode wijnen, zacht en verfijnd is, maar desondanks volgens de leveranciers nog wel een paar jaar op fles kan blijven. Je kan ze, net als alle wijnen van de Gamay druif iets koeler drinken. Perfecte wijn voor het naderende voorjaar. Lekker bij gevogelte of kalfs- en varkensvlees.