Hedendaagse arrosticini zijn het meest eenvoudig te vertalen als lamsvlees aan stokjes. Dat doet wellicht direct aan onze ‘sate kambing‘ of Oosterse kebab denken, de oorsprong is toch echt honderd procent Italiaans. Sterker nog, het is tegenwoordig een populair gerecht door de hele laars. Eigenlijk de belangrijkste bijdrage van deze culinaire grootmacht aan de wereld van de BBQ. De oorsprong is het onherbergzame terrein van de Abruzzen in Centraal Italië. Waar men ze in het lokale dialect arrosticini ook wel arrustelle of kortweg rustelle noemt.

By 00Ucci from Turin, Italy – il crudo, CC BY 2.0
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50909739

De plaatselijke herders in de velden, rond de indrukwekkende Gran Sasso berg, roosterden onverkoopbare en incourante stukjes vlees van hun kuddes boven open vuur. Oorspronkelijk met taai vlees van zogenaamde ‘castratos’. Zoals men in Italië gecastreerde schapen op leeftijd noemt.

Arrosticini

Heden ten dage prefereert men het smakelijke en veel zachtere lamsvlees. Dat men bovendien, voor een sappig eindresultaat, ook nog eens afwisselt met stukjes vet. Je herkent de schamele herkomst nog wel terug in de Italiaanse voorkeur voor ongelijke afgesneden stukjes vlees. Desnoods van verschillende afmetingen. Terwijl men internationaal, bij vergelijkbare gerechten, toch echt voor een uniforme maat gaat. Alleen al met het oog op een gelijkmatige garing.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
By Ra Boe – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8882985

Soms marineert men het vlees vooraf in een mengsel van olijfolie en lokale kruiden als rozemarijn en oregano. Meestal bestrooit men de spiesjes alleen ruimhartig met zout. Men rijgt een kleine tien centimeter van deze stukjes aan spiesjes van de dubbele lengte. Voor het roosteren gebruikt men een smalle, langwerpige grill, die men in algemeen Italiaanse ‘canala’ noemt. Wat niet toevallig goot betekent. Lokaal zegt men ‘Lu Furnacell’. Je serveert arrosticini traditioneel met sneetjes ambachtelijk brood, die in olijfolie vol met pepertjes gedoopt worden. Zogenaamde ‘pan’unto’. Uiteraard is er maar een begeleidende wijn mogelijk, de lokale trots van Montepulciano d’Abruzzo. Al zal een ijskoude birra ook best smaken.