De scaccia is een hybride. Uiteraard doel ik dan niet op een nieuwe Fiat of Ferrari. Al zou het een goed naam zijn, deze blog gaat over eten. Deze hybride is een gerecht dat een samensmelting van twee of zelfs drie andere lijkt te zijn. Dat is zeker niet uniek in de culinaire wereld. Een recent voorbeeld was de cronut. Een idee van een hipster bakker. Die een internethype bewerkstelligde met zijn symbiose van een donut en een croissant. Zoals zo vaak was het succes geen lang leven beschoren. Met scaccia, ook wel aangeduid met het meervoud scacce, hebben we waarschijnlijk wel een blijvertje te pakken. Het is tenslotte een minder bekend, maar wel authentiek en klassiek gerecht. Al groeit de aandacht op de sociale media momenteel wel heel erg snel.

scaccia
By JuliaK – Own work, CC BY 3.0

Scaccia

Scaccia komt oorspronkelijk uit de oostkant van Sicilië, uit de provincie syracuse, maar vooral uit buur rugana. De naam is een afgeleide van het Siciliaanse ‘scacciata’. Wat net als het Italiaanse ‘schiacciata’, iets als pletten of persen betekent. Het gerecht maakt men van een driehoek van dun pizza- of brooddeeg. Op Sicilië belegt men dat met verschillende combinaties van ingrediënten. Zoals de onvermijdelijke tomaten, ricotta en andere kaas, uien en aubergines. Elke streek en seizoen kent zijn eigen combinaties. De belegde driehoek vouwt men vervolgens drie a vier keer dubbel. Waarna men het aandrukt, alas de naam. Het resultaat is het best te omschrijven als een pasta-broodje. Of met enige fantasie, een combinatie van pizza calzone met een lasagne. Met allemaal herkenbare laagjes. Scaccia kun je trouwens koud of warm eten.

Een Siciliaan met een neef in Amerika

Het resultaat is net als de meeste Italianen redelijk fotogeniek. In combinatie met de voortdurende zoektocht naar authentieke gerechten, lijkt scaccia daar haar groeiende populariteit op digitale media aan te danken. In de Verenigde Staten had het altijd al een zekere voorsprong in bekendheid. Sommige Italo-Amerikaanse gemeenschappen, zoals die van Connecticut, kennen scaccia al van huis uit. Het is er al wat langer een geliefde snack.