Zo maar een kort berichtje op NU.NL. Ado Campeol, de ‘vader van de tiramisu’ is zaterdag op 93-jarige leeftijd overleden. Dat gaf direct een dubbel gevoel van vergankelijk. Passend bij het overlijden van een icoon. Dan doel ik niet alleen op de uitvinder, maar ook op het dessert zelf. Eigenlijk kom je tiramisu de laatste jaren weinig meer tegen. In de jaren ’90 kon je er niet om heen. Het sierde de dessertkaart van elk restaurant. Mensen voerde discussies wie de beste versie maakte. Met een basis van mascarpone komt tiramisu tegenwoordig moeilijk meer door de ballotage van de dieetclub.
Restaurant Le Beccherie in Treviso
Het ontstaan is eerder kluchtig dan luchtig. We spreken over de 1972, de lokatie is Treviso in het Noorden van Italië. In restaurant Le Beccherie laat de chef per ongeluk mascarpone vallen in een bak met suiker en eieren. Wanneer hij zijn vinger er doorheen haalt, realiseert hij zich dat de combinatie niet verkeerd is. Donna Campeol voegde lange vingers en koffie toe, besprenkelde het met cacaopoeder. Ado Campeol noemde het resultaat tiramisu, wat iets als ‘omhoog trekken’, in de zin van opbeuren betekent. Onder die naam belandde het in hetzelfde jaar op de menukaart. De start van wereldfaam en culinaire geschiedenis.
Succes kent vele vaders
Al is die geschiedenis niet helemaal onomstreden. Succes kent tenslotte vele vaders en de familie Campeol liet na hun versie vast te leggen of te claimen. Al snel ontstonden er verschillende versies van de ontstaansgeschiedenis. De mooiste en hardnekkigste versie zal ik jullie niet onthouden. Boze tongen hebben lang beweerd dat tiramisu wel in Treviso is ontstaan, maar dan als een afrodisiacum in het lokale bordeel. Als het ‘gelletje’ voor de wielrenner. Onderzoek van de uiterst serieuze ‘Accademia Italiana della Cucina’ wijst echter uit dat het recept daadwerkelijk uit het restaurant van Ado Campeol stamt. Hij is de echte ‘vader van de tiramisu’. Over de doden niets dan goed, maar eigenlijk waren de uitvinders zijn vrouw en de onhandige kok. Een kniesoor die daar de huidige dagen over valt.