Pinot Noir

Waarom trappen we er ieder jaar weer in en kopen we veel te dure champagne van matige kwaliteit? Het grootste deel van de opbrengst gaat naar marketing en de klant zit met brandend maagzuur. Toch is het niet nodig om direct naar andere wijnen, als Cremant, Cava of Prosecco, over te stappen. Mijn persoonlijke tip voor het eindejaar is om naar Blanc de Noirs champagne te zoeken. Zoals de naam al aanduidt, zijn dat witte champagnes gemaakt van blauwe druiven. Waar de Champagnestreek vol staat met Chardonnay, produceert een klein croissantvormig gebiedje onder Reims, Montagne de Reims genaamd (met de plaatsjes Verzy en Verzenay) voornamelijk Pinot Noir en in minder mate Pinot Meunier (Blaue Reisling).

Om de champagne wit te houden verwijderen de wijnmakers direct na het persen de schil waardoor geen anthocyaan in de most terecht komt. De uiteindelijke kleur van de wijnen is niet compleet blank, maar variëert van lichtpaars tot zalmkleurig. Het resultaat heeft een fruitigere smaak, waardoor Fransen deze champagnes vaak ook gewoon bij het diner serveren. Een perfecte disgenoot bij vis of witvlees. Sommige van de beste champagnes bestaan uit alleen Pinot Noir, zoals de kostbare Bollinger Vielles Vignes Françaises of de Krug Clos d’Ambonnay. Gelukkig zijn er ook goedkopere hybride champagnes (met Pinot Meunier of een klein percentage witte druiven) met een schappelijke prijs en hoge kwaliteit.

Champagne
Photo by Tristan Gassert on Unsplash

Muselet

Het zal de doordachtzame drinker niet ontgaan zijn (in ieder geval bij de eerste fles) dat de kurk vast wordt gehouden door middel van een ingenieus gevlochten ijzerdraadje, officieel de Muselet (in het Nederlands agaaf, in het Engels wire cage) genaamd. De muselet is een uitvinding van Dom Perignon himself, de vrolijke monnik die de wereld zoveel levensvreugde bracht met al zijn uitvindingen. Voor de uitvinding van de Muselet gingen ontelbare flessen verloren, doordat kurken spontaan uit de fles sprongen door de druk in de fles. De ultieme verspilling.

In 1844 zijn de muselets verbeterd en gestandaardiseerd dankzij Adolphe Jacqueson, zelf de producent van Napoleon’s favoriete champagnes (het huis bestaat nog steeds). Deze Muselet kun je altijd openen door 6 halve (180 graden) draaien. Geen onbelangrijke informatie voor de man van de wereld, die uiteraard volle aandacht wil blijven geven aan zijn gezelschap tijdens het openen van de zoveelste fles champagne. Openen zonder te kijken – of in het donker hoort – toch wel tot de basisvaardigheden voor ’the man about town’.

Dosage

Bij champagne hebben we het meestal over Brut, wat in feite rauw betekend. Rauw is in deze context naturel. Het is een champagne soort die nauwelijks wordt bij gesuikerd (maximaal 15 gram suiker per liter). Brut werd oorspronkelijk ontwikkeld door het (mooie) huis Perrier-Jouet voor de belangrijke Britse Markt. Voor de zoetekauw is er natuurlijk de ruim beschikbare demi-sec waaraan meer suiker wordt toegevoegd (tot 50 gr. suiker). Minder bekend zijn de overige 5 soorten, van de mierzoete doux tot de ongesuikerde zero dosage:

Doux (50+ gram per liter)
Demi-sec (33–50 g/L)
Sec (17–35 g/L)
Extra-Sec (12–20 g/L)
Brut (0–15 g/L)
Extra Brut (0–6 g/L)
Brut Nature/Zero (0–3 g/L)