Met al die opflikkerende brandhaarden in de wereld, blijft dit conflict wellicht wat onderbelicht. Maar ook Portugal en het Groot-Brittannië staat met de koppen tegen elkaar. Het gaat geen eens om de Brexit deze keer. Waarschijnlijk heb je tijdens de zomervakantie de Portugezen leren kennen als een innemend, ietwat stil volk. Geef ze een fles wijn en een gitaar en ze gaan hun prachtige nostalgische Fado zingen, vol smart en heimwee – zelfs noemen ze dat Saudade. Dat is echter maar een kant van de medaille. Portugezen zijn oerconservatief en strikt in de leer. Blijf met je tengels van hun tradities af, want je ontketent een onvoorziene furie.

Bifana
Photo Courtsey of Taste of Porto
https://tasteporto.com/ja/what-is-a-bifana/

Bifana

Deze keer was het Chef en schreeuwlelijk Gordon Ramsey die de knuppel in het hoenderhok gooide. Het slachtoffer was niks minder dan de Nationale troetelsandwich, de Bifana. Portugal kent meerdere geliefde broodjes, zoals de Prego en de Francesinha. Maar als er iets te vieren valt, trekt men in Portugal steevast de Bifana uit de kast. Verwacht niks gecompliceerd, het is een beetje als ons broodje ‘warm vlees’ – wat zeg ik nu weer. Dunne plakjes varkensfilet, die warm op een broodje geserveerd worden. In de Portugese versie wordt het vlees kort gemarineerd in witte wijn, knoflook, pimenton – gerookt paprikapoeder -, citroensap en laurierblad. Daarna hoor je het varkensvlees te bakken – niet te grillen – in ruim boter en olijfolie. Over het broodje mag, wat de Portugezen betreft nog wat mosterd en een licht pittige saus. ‘That is It’.

Britse Bulldozer

Welke van die drie woorden Gordon Ramsay niet begreep, is nog niet helemaal duidelijk. Feit is dat hij – toch al niet de meest empathische chef – het ‘noodzakelijk’ vond om de Bifana te verbeteren. Of beter te bezoedelen. En plein public, op instagram. De lijst met aanklachten is bijna even lang als die van een draaideurcrimineel. Zo voegde hij – niet minder dan – rode pepper, rucola en – je gelooft het niet – kaas toe. Dat is misschien een bikini, zeker geen bifana. Misschien was hij met deze culinaire ‘crime’ nog wel weggekomen als hij niet beweert had een traditionele bifana te hebben bereid. Geen enkel teken van berouw voor deze oorlogsmisdaad. Weer een litteken op de toch al zo gevoelig Portugese ziel. Binnenkort schrijft er iemand vast een fado over, hoop ik wel dat hij/zij uit Portugal komt.