Grappig dat de grootste biefstuk van de wereld niet, zoals je zou verwachten uit het land van de Cadillac, maar uit dat van de Fiat 500 komt. In de renaissancestad Florence talen ze niet naar pizza en nauwelijks om pasta. Florentijnen prefereren rundvlees, brood, maaltijdsoepen, bonen en bovenal een combinatie van al de voorgaande ingrediënten. Hun Bistecca Fiorentina is discussieerbaar de grootste steak van de wereld. Groter zelfs dan de Amerikaanse Porterhouse, zo dik als een telefoonboek. Normale exemplaren wegen makkelijk een kilo of meer. Je kan je hem eenvoudig op zijn kant grillen. Groot genoeg voor twee.

Bistecca Fiorentina
Bron: ilforchettiere.it

Chianina, de reusachtige witte koeien

Eén van de verklaringen voor de reusachtige proporties van deze T-Bone is het gebruikte koeienras: ‘Chianina’. Deze koeien uit de ‘Vale di Chiana’ zijn niet allen één van de oudst bekende rassen (de Etrusken fokten ze al) maar ook meteen het allergrootste van de wereld. De stieren kunnen een schofthoogte bereiken van boven de 2 meter. Het haar van alle ‘Chianina’ is porseleinwit, de huid is donker. Het beschermt dit ras goed tegen de zomerse hitte van de Toscaanse zon.

Bistecca Fiorentina

Alles aan de Chianina is groot en hoog. Behalve het cholesterol gehalte. Het vlees is gezond en, het allerbelangrijkste, verschrikkelijk lekker. Zoals al het mooie vlees, behoeft deze Bistecca weinig opsmuk. Als je de hand op één weet te leggen heb je geen recept nodig. Alleen een houtskoolgrill, zeezout, een druppeltje olijfolie en eventueel wat citroen. De dikke biefstukken worden slecht 3 à 4 minuten gegrild waardoor ze net aan een korstje ontwikkelen en de binnenkant nog na genoeg rauw is. Door de eenvoudige bereidingswijze kan je op veel plaatsen terecht voor deze recordsteak. Mijn ervaring is dat je in het openluchtmuseum Florence, door de vele toeristen al blij mag zijn dat je een tafeltje bemachtigd in een behoorlijk restaurant. Familierestaurant trattoria Mario (Via Rosina 2r) is een veilige keuze. Ze doen het tenslotte al 60 jaar.