Het prachtige Toscane is al sinds de vroege renaissance een bron van inspiratie. Op vele of zelfs praktisch alle denkbare gebieden. Niet verwonderlijk, dat rond het epicentrum Florence, tal van stadjes succesvolle specialiteiten en lokale ambachten voeren. Zo geldt Prato nog steeds als de belangrijkste stad voor textiel en stoffen. Voor heel Italiƫ en ver daar buiten. Het minder bekende Impruneta (ca. 15.000 inwoners) geldt als de aardewerk stad bij uitstek. Tot op de dag van vandaag. De grond rondom dit stadje bevat een hoog percentage aluminium-, ijzer- en koperoxiden. Ter plaatsen bakt men deze klei tot terracotta. Dat moet op extreem hoge temperaturen in speciale ovens gebeuren.

Peposa

Deze foto van Il Pruneto is beschikbaar gesteld door TripAdvisor

Peposo dell’Impruneta

Volgens de folkore vulden de arbeiders aan het einde van hun werkdag de terracotta potten met vlees om te garen in de ovens. Tezamen met flinke handen vol peper, aangezien het vlees, dankzij hun schamele loon meestal van dubieuze kwaliteit was. De volgende dag was hun stoofpotje dan perfect gegaard in de afkoelende ovens. Sinds die tijd staat deze lokale stoofschotel met extra veel peper bekend als Peposo dell’Impruneta. Niet alleen in Toscane of zelfs ItaliĆ« is dit tot op de dag van vandaag een gangbaar gerecht. In de Verenigde Staten staat het bijvoorbeeld bekend als Tuscan Black Pepper Beef of zelfs als Pepper Pot.

Summier recept

Tegenwoordig heb je uiteraard geen keramiekoven nodig voor peposo. Bij moderne recepten bereidt men dit gerecht met langzaam gestoofde short ribs. Daar voegt men rode wijn – bij voorkeur uiteraard een lokale chianti – en verse kruiden zoals rozemarijn en laurier, naar smaak aan toe. En, maar dat spreek van zelf, een flinke hoeveelheid zwarte peper. Dat is tenslotte traditie.