Ieder jaar proberen we met dezelfde vrienden minstens één keer te barbecuen in Noord-Frankrijk. Elke keer brengen we uit gemak de belangrijkste benodigheden voor onze BBQ mee uit Nederland, inclusief een slager. Om het assortiment aan te vullen met lokale specialiteiten en onze slager tevreden te houden, rijden we minimaal één keer naar Pierrefond, waar op het dorpsplein é van de beste slagers van Frankrijk gevestigd is. Bij Maurice Bigot halen we terrines, tete de veau en zijn specialiteit Boudin Noir.

Boudin Noir

Boudin (van Boud=Cold Cut) Noir is uiteraard de bekende bloedworst uit Frankrijk. Wanneer vroeger een gemest varken werd geslacht, was dat een feestje in het dorp, waarbij direct de voorraadkasten werden gevuld. Het bloed werd gekookt voor het de kans krijgt om te stollen en met kruiden in de darm van het varken gestopt. Niks werd tenslotte weggegooid. Ik weet dat de fanbase voor bloedworst beperkt is, voor velen is het eten van (varkens)bloed een weinig aantrekkelijke gedachte. Bovendien, moet ik als liefhebber toegeven, is deze worst ook nog eens weinig fotogeniek.

Boudin Blanc

Voor wie de donkere variant niet door zijn keel krijgt, is er ook een bloedloze variant: Boudin Blanc.  Het bloed is vervangen door melk. eieren en brood. Wij hebben voor onze volgende trip naar  Frankrijk besloten om naar het nabijgelegen Rethel, een dorpje in de Franse Ardennen te rijden. De lokale Boudin blanc met truffel is een beschermde en bekende specialiteit. Bovendien gaat deze worst goed bij Champagne, wat tenslotte ook in de buurt ligt.

Boudin Rouge

Minder bekend is dat ook in de Cajun keuken van het platteland van Louisiana, de blanke variant groter is dan de bloedworst. Ter plekke bekend als Boudin Rouge. De van oorsprong Franse bewoners vulden hun Boudin met lever en rijst (net als de Spaanse Bloedworst Morcila trouwens), rookten hem soms en eten hem met cracklins (de knapperig gefrituurde huid van het varken). Zo ontstond een nieuwe traditie in een klein gebied rondom Lafayette en Scott, LA. Zelfs in het nabij gelegen New Orleans is het pas recent een bekende worst.